giro ditalia 2014

Belfast, capitala Irlandei de Nord, va găzdui vineri, pentru prima dată în istorie, etapa inaugurală a primului mare tur al anului – Giro d’Italia. Este pentru a 11-a oară când Turul Italiei pornește la drum dintr-o altă țară, ediția din acest an având planificate 3 etape pe teritoriile Irlandei de Nord și Irlandei.

Prima etapă va fi un contratimp pe echipe de 21,7km prin Belfast, oraș ce va găzdui și finalul celei de-a 2-a etape. Spre deosebire de edițiile trecute, anul acesta, Turul Italiei propune un traseu mai ”uman” din punct de vedere al dificultăților, cu doar 5 etape de munte înalt pe traseu. În afară de contratimpul pe echipe din prima etapă, alte două contratimpuri individuale îi așteaptă pe rutieri în etapele 12 și 19, însă ținând cont de faptul că nici un favorit la victorie nu este un specialist al probei, cel mai probabil, aceste etape nu vor fi decisive pentru clasamentul general.

NairoQuintana

După locul 2 din Turul Franței 2013, Nairo Quintana  este văzut de multă lume ca principal favorit la victoria finală, însă Giro este o cursă greu de anticipat. Bradley Wiggins pornea ca mare favorit anul trecut, dar vremea rece și ploaia l-au scos din lupta pentru clasamentul general pe câștigătorul Turului Franței din 2012. Lipsa de experiență în această cursă și vremea capricioasă din luna mai s-ar putea să fie doi factori care să îi pună probleme columbianului. Movistar va trimite ajutoare puternice pentru Quintana, cicliști buni pe munte precum Igor Anton, Jose Herrada, Eros Capecchi și Andrey Amador, dar și rutieri ce îl vor ajuta în etapele de plat precum Jonathan Castroviejo și Adriano Malori.

uran

Omega Pharma – Quick Step vine în Giro pentru prima dată cu gândul la clasamentul general într-un mare tur și asta datorită transferului lui Rigoberto Uran, locul 2 din Turul Italiei 2013. După 3 sezoane în care a lucrat pentru Wiggins și Froome la Sky, columbianul va avea șansa de a fi liderul echipei încă de la începutul turului și nu doar un plan de rezervă. Wout Poels va fi omul de încredere a lui Uran pe cățărări, în timp ce Thomas De Gendt și Gianluca Brambilla vor avea mână liberă.

Rodriguez

Un alt nume important ce va lua startul în Turul Italiei este Joaquim Rodriguez, rutier ce a pierdut printre degete victoria în 2012, când Ryder Hesjedal a luat tricoul roz după contratimpul din ultima etapă. Brigada spaniolă a celor de la Katusha, formată din Daniel Moreno, Alberto Losada și Angel Vicioso, va avea grijă de ”Purito” pe ascensiuni. Rodriguez a terminat ultimele 4 mari tururi  în primii 4 la general, iar cățărările din Turul Italiei i s-au potrivit dintotdeuna mai bine decât cele din Franța.

evans

Ajuns la 37 de ani, Cadel Evans a arătat o formă excelentă în prima jumătate a sezonului, câștigând Turul Trentino, cursa pregătitoare pentru Giro. Liderul celor de la BMC are clasări pe podium în toate cele 3 mari tururi și îi va avea alături pe Samuel Sanchez și Steve Morabito.

Basso & Scarponi

Ivan Basso, Damiano Cunego, Michele Scarponi și Ryder Hesjedal sunt cei 4 câștigători de Turul Italiei ce vor lua startul la Belfast. Italienii îți pun speranțele în Basso și Scarponi, dar Fabio Aru și Diego Ulissi sunt rutierii viitorului și printre favoriți la câștigarea tricoului alb.

Dacă Hesjedal nu se va ridica la nivelul din 2012, cei de la Garmin-Sharp au varianta Daniel Martin, un cățărător pur, dar un ciclist ce nu a fost consistent până acum în cursele de 3 săptămâni. AG2R va merge pe mâna lui Domenico Pozzovivo pentru o clasare în top 10 la general, în timp ce Tinkoff îi are pe Nicholas Roche și Rafal Majka.

Sprinterii vor avea mai multe șanse ca niciodată în Turul Italiei, cel puțin 7 etape fiind trasate pentru aceștia. De aceea, sprinteri cu nume precum Marcel Kittel, Elia Viviani, Ben Swift, Giacomo Nizzolo, Nacer Bouhanni, Michael Matthews sau Alessandro Petacchi au ales să participe în Giro.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.