Pirinei

Col d’Aubisque

Împreună cu Col du Tourmalet, Col d’Aubisque se află printre cățărările legendare din munții Pirinei ce au fost incluse pe traseul Turului Franței. 1910 a fost anul în care această ascensiune a figurat pentru prima dată pe traseul turului, pe vremea când șoselele erau mai mult cărări pentru capre, iar bicicletele cântăreau de două ori mai mult decât astăzi și aveau cadre din oțel, jante din lemn și o singură viteză. Dacă aceste lucruri nu erau de ajuns, lungimea etapei era în acea zi de 326km.

ColdAubisque

Ascensiunea de pe versantul vestic începe în Laruns, iar pantele sunt blânde până la stațiunea Eaux-Bonnes. După cascada Valentin, lucrurile se schimbă complet și înclinația drumului crește la peste 10%, ceea ce nu îți permite nici un moment de relaxare până la stațiunea de ski Gourette, unde panta scade la 8%.

Datele cățărării:

Lungime: 16,6km

Panta medie: 7,2%

Panta maximă: 13%

Altitudinea la care începe cățărarea: 519m

Altitudinea vârfului cățărării: 1709m

Hautacam

Deși cățărarea Hautacam a fost pe traseul Turului Franței de doar 4 ori, aceasta este foarte cunoscută în lumea ciclismului pentru că de fiecare dată a oferit un final de etapă palpitant. În 1994, Miguel Indurain demonstra aici că este mai mult decât un excelent contratimpist.

Hautacam

Doi ani mai târziu, Bjarne Riis i-a făcut pe rivalii săi să pară niște amatori prin atacul ce a pus capăt bătăliei pentru tricoul galben în acel an. În 2000, Lance Armstrong pornea o urmărire feroce a lui Javier Otxoa pe Hautacam, însă spaniolul reușea să câștige etapa.

Deși este relativ scurtă (13,6km) în comparație cu Tourmalet, alternanța pantelor mari cu cele mai domoale nu te lasă să ai un ritm constant.

Datele cățărării:

Lungime: 13,6km

Panta medie: 7,8%

Panta maximă: 13%

Altitudinea la care începe cățărarea: 456m

Altitudinea vârfului cățărării: 1520m

Superbagnères

Cățărarea de 18,5km până la stațiunea de ski Superbagnères este mai puțin cunoscută decât Aubisque sau Hautacam, dar face parte și ea din istoria ciclismului. Ultima dată când a fost în Turul Franței, în 1989, scoțianul Robert Millar câștiga etapa.

superbagnere

Panta medie de 6,3% ar putea crea senzația că este o ascensiune la îndemâna oricui, însă această pantă medie se datorează primei jumătăți a cățărării în care se află chiar și o zonă de coborâre. Pantele adevărate apar cu 9km înainte de final, în localitatea Bagnères-de-Luchon.

Datele cățărării:

Lungime: 18,5km

Panta medie: 6,3%

Panta maximă: 11%

Altitudinea la care începe cățărarea: 630m

Altitudinea vârfului cățărării: 1800m

Col de Peyresourde

Înconjurată de munți pe întreaga sa lungime, adevărata frumusețe a acestei cățărări este că, datorită altitudinii de doar 1569m din vârful său, poate fi vizitată și mai devreme în sezon. Din Bagnères-de-Luchon, abordarea pe versantul estic are o lungime de 15km cu pante cuprinse între 4% și 8%.

Peyresourde

Pe versantul vestic, cățărarea are doar 8,3km și pante mai aspre. Din cauza lipsei pădurii, vara poate fi o urcare și mai dificilă dacă soarele și vântul lucrează împotriva ta.

Datele cățărării din Bagnères-de-Luchon:

Lungime: 15,3km

Panta medie: 6,1%

Panta maximă: 11,7%

Altitudinea la care începe cățărarea: 630m

Altitudinea vârfului cățărării: 1569m

 

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.