wiggins froome

Chris Froome scrie în autobiografia sa, intitulată The Climb, despre războiul din cadrul echipei Sky din timpul Turului Franței 2012, ediție în care s-a impus colegul său Bradley Wiggins, dar și despre cât de aproape a fost de a părăsi echipa britanică.

„Îmi ofereau mult mai puțin decât alte echipe, iar eu îmi doream un contract care să reflecte statutul de lider, nu al unui locotenent. Înainte de Turul Spaniei 2011 aș fi semnat orice contract, însă pe măsură ce cursa avansa, iar eu am mă mențineam în lupta pentru victorie, valoarea mea creștea”. În sezoanele 2011 și 2012, Froome a fost principalul ajutor pe cățărări pentru Wiggins și s-a remarcat în Vuelta 2011 când, din postura de ”locotenent”, a reușit să încheie turul pe locul 2 în clasamentul general, chiar în fața lui Wiggins.

”Nu cred că Dave (Brailsford – managerul echipei) se aștepta să merg atât de bine timp de trei săptămâni. Așteaptă ca Froomey să aibă o zi proastă și semnează pentru o sumă mai mică. Dar ziua proastă nu a mai venit, am terminat pe locul 2, Bradley pe 3, iar din acel moment a început jocul de poker în care aveam câteva cărți bune de jucat”.

”Locul 2 din Turul Spaniei, după ce am muncit din greu pentru Brad, mi-a dat multă încredere. Când am primit oferte de la alte echipe, am primit și garanția că voi fi lider la acele echipe, iar acest lucru m-a făcut să mă gândesc la Turul Franței”.

Cu toate acestea, Froome a semnat un nou contract cu Sky și a fost forțat să lucreze încă o dată pentru Wiggins, deși își făcuse speranțe că el va conduce echipa. ”Am simțit că echipa nu este pregătită să mă privească ca pe un potențial câștigător. Eram al treilea la general și aveam rezerve în ceea ce privește prestația lui Brad în munți”.

”Dădea multe interviuri, iar într-unul dintre ele l-am auzit spunând ‘ Victoria lui Chris (etapa a 7-a cu final la La Planche des Belles Filles) a fost un succes  fantastic pentru echipă . Eu sunt în galben, el a obținut o victorie de etapă, acum se poate dedica în totalitate muncii necesare pentru a păstra tricoul galben pe umerii mei’. Mi s-a părut o declarație arogantă”.

Simțindu-se uzurpat, relația dintre cei doi a devenit din ce în ce mai tensionată. Acest lucru a devenit evident și pentru public pe cățărarea La Toussuire, când Froome l-a atacat pe Wiggins. Imediat, directorul sportiv Sean Yates l-a întrebat pe Froome dacă a primit aprobarea de la Bradley, însă lucrurile au devenit clare când Wiggins a început să țipe la coechipierul său în cască.

”Striga precum un om ce a rămas fără oxigen pe Everest. Brad a cedat fizic și mental mai repede decât m-aș fi așteptat. Am avut senzația că se va da jos din șa dacă aș fi continuat să merg singur. Ceea ce era un plan simplu și perfect pentru mine, Bradley l-a perceput ca pe o umilință publică”.

Atacul lui Froome nu a fost primit prea bine de către echipă: ”Dave a venit la mine și mi-a spus că Brad vrea să abandoneze cursa. Atmosfera în echipă nu era în general una prea bună. Brad nu era întotdeuna fericit, eu nu eram fericit, Cav nu era fericit”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

via cyclingnews.com

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.