Talbot integrează circuitele electrice în vopsea 1

Deşi e o firmă relativ necunoscută, Talbot Frameworks există de la începutul anilor ’40. Produc o gamă largă de biciclete pentru toate gusturile şi toate disciplinele. Momentan cea mai interesanta bicicletă de la Talbot este o cursieră numită Dalsnibba ce rulează un groupset electronic fără clasicele fire electrice.

Cadrul este disponibil si in varianta pentru schimbatoare mecanice si pentru schimbatoare electronice, ambele cu optiunea de frane disc sau pe janta.

Talbot integrează circuitele electrice în vopsea 2

Dalsnibba e construit dintr-un amestec de tuburi cu proprietati diferite, combinate dupa preferintele individuale ale clientilor. Dar nu acesta este lucrul cel mai special, ci faptul ca are circuitele electronice pentru schimbatoare integrate in vopsea! In loc sa foloseasca fire electrice, cadrul are imprimate trasee electice din argint direct pe suprafata vopselei.

Talbot integrează circuitele electrice în vopsea 3

Eliminarea firelor aduce si avantaje si dezavantaje. Cadrul prezentat este un prototip, care arata explicit cum au fost realizate cablajele. Suprafata traseelor electrice este expusa, iar legaturile neizolate. Asta ar creea cu siguranta probleme pe vreme ploioasa, dar probabil varianta finala va arata altfel. Cablajele se pot acoperi cu inca un strat de vopsea sau de lac transparent, ceea ce le-ar proteja de intemperii. Si elgaturile dintre circuite si schimbatoare trebuie imbunatatite, eventual cu o imbinare demontabila.

Talbot integrează circuitele electrice în vopsea 4

Bicicleta completa, cu furca Enve si groupset Shimano Di2, costa 2500 de lire sterline. Pentru echipari cu componente superioare, pretul fireste va mai creste.

Talbot integrează circuitele electrice în vopsea 5

In alte domenii se foloseste demult acest procedeu si apartia sa in ciclism este salutara. Poate unora nu le va place acest sistem, dar e bine ca avem de unde alege si ca unii producatori continua sa inventeze. In asteptarea shimbatoarelor wireless putem sa dam o sansa si cablajelor imprimate.

Talbot integrează circuitele electrice în vopsea 6

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.