Viitorul plăcuţelor de frână 0

Shimano a creat o mică revoluţie atunci când a lansat gama de discuri şi plăcuţe IceTech. Aceste plăcuţe sunt dotate cu o aşa numită „aripioară de rechin” ce ajută la răcirea frânei pe coborârile lungi. Aripioara respectivă este construită din aluminiu şi se comportă ca un radiator, disipând căldura produsă de frecarea dintre disc şi plăcuţă.

A trecut ceva timp până ce şi alte firme au decis să construiască ceva similar. Un nou produs a apărut recent pe piaţă, şi oarecum derutant, este vândut de trei firme diferite.

Viitorul plăcuţelor de frână 1

Încă de anul trecut Alligator a lansat un set de plăcuţe numite Cool Series Brake Pads. Spatele plăcuţei este fabricat din aluminiu şi se prelungeşte mult in afara etrierului. Suprafaţa exterioară este acoperită cu 37 de beţişoare din aluminiu ce disipă căldura foarte eficient. Deşi par mai mari şi mai masive decat modelele Shimano, în realitate sunt cu 3-4 grame mai uşoare. Sunt disponibile pentru frânele Shimano, Formula si Avid.

Viitorul plăcuţelor de frână 2

O altă inovaţie de la Alligator se numeşte Extreme Carbon Brake Pads. Aceste plăcuţe nu au radiatoare dar în schimb beneficiază de un material nou, un ameste de fibre de carbon integrat în materialul organic. Datorită carbonului din componenţă aceste plăcuţe se încălzesc foarte greu, sporind astfel performanţele frânării. Sunt create special pentru cursele de DownHill şi se potrivesc pe frânele de la Magura, Shimano, Hayes, Formula şi TRP.

Viitorul plăcuţelor de frână 3

La începutul anului, o mică companie canadiana denumită Stop Components, a lansat un model nu similar, ci identic. Stop Components fabrică plăcuţe şi saboţi pentru orice model de frână. Distribuţia lor se întinde în toata Canada şi în nordul SUA. La scurt timp si cunoscuta firmă Kool Stop a pus în vânzare acelaşi model, inscripţionat fireşte cu logo-ul propriu. Deşi marcate diferit, plăcuţele cu radiator vândute de Alligator, Stop Components şi Kool Stop sunt practic acelaşi model, fabricat în aceeaşi fabrică din Asia.

Viitorul plăcuţelor de frână 4

Concluzia este clară, dacă vă doriţi acest model luaţi-l de la cei ce îl vand mai ieftin, indiferent de ce inscripţie poartă. Kool Stop vinde plăcuţele cu răcitor pentru frânele Avid Elixir, Formula (R1, TheOne, RX, Mega), Shimano (M985, M785, M666, Saint, XT, XTR, Hone şi alte modele mai vechi) şi TRP Dash. Modelele pentru Magura lipsesc, deoarece vor aparea şi ei în curând cu un model similar, poate chiar acelaşi.

Un minus pentru aceste plăcuţe este faptul că se fabrică doar în varianta cu răşini organice. Versiunile cu compuşi sintetici nu se pot construi datorită temperaturilor mari implicate, ce ar dăuna suportului de aluminiu. Păcuţele organice au proprietăţi mai bune de frânare dar se consumă mult mai repede. Preţul la care se vinde acest model este aproape similar la toate firmele. Stop Components le vinde cu 36 dolari canadieni, iar Kool Stop cu 32 dolari americani, ceea ce înseamnă în ambele cazuri aproximativ 24 de euro. O pereche de plăcuţe cântăreşte in jur de 22 de grame.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.