Reţeta săptămânii - Pateu de ciuperci 1

Nu sunt un mare fan al ciupercilor, cu excepţia soiului Champignon. Nici din acestea nu mănânc prea des şi doar crude, în salate, rareori cu omletă sau pe pizza. Mâncărurile tradiţionale cu ciuperci prajite, cu sosuri şi smântână, sau în combinaţie cu alte legume, nu mă atrag deloc.

La inceputul primaverii am facut ordine in beci, ocazie cu care am descoperit noua borcane de 800ml, pline cu ceva ce pareau a fi ciuperci. Dupa o ancheta printre membrii familiei, banuielile mi s-au confirmat: erau ciuperci de padure, fierte si bagate in saramura. Mi-am invitat familia, cat si unele rude si prieteni sa le consume, dar nimeni n-a fost interesat. Adevarul e ca aratau cam urat, negre-maronii si cu consistenta galatinoasa. Fiindca nu-mi place risipa, am decis sa le prepar prin fortele proprii si singura forma consumabila parea a fi pateul.

Reţeta săptămânii - Pateu de ciuperci 2

Ciupercile fusesera oparite si bagate la saramura, deci trebuiau desarate bine si fierte inca o data. E o operatiune migaloasa, deoarce trebuie clatite in multe ape, pana dispare toata sarea. Le-am lasat peste noapte in apa calda, le-am mai clatit de cateva ori si in sfarsit au fost gata de preparat.

Am pus tigaia pe foc si am uns-o cu vreo 50g de unt. Peste untul fierbinte am aruncat o ceapa taiata marunt si am rumenit-o putin. Au urmat cativa catei de usturoi, si un smoc generos de verdeturi tocate. La final am adaugat ciupercile si am amestecat bine compozitia. Nu trebuie gatite prea mult deoarece sunt deja fierte. Cine nu e vegetarian convins, poate sparge si doua oua peste ciuperci. Eu asa am facut, asa ca nu stiu cum va iesi fara ou.

Reţeta săptămânii - Pateu de ciuperci 3

Am montat in pozitie de lupta masina de tocat si am inceput sa invart la manivela. Sita cu gauri mici s-a infundat imediat, asa ca am comutat pe sita cu gauri mari. Ciupercile erau foarte fibroase si se lasau greu maruntite. Ca si condimente am folosit doar piper, deoarece ciupercile fusesera sarate iar multitudinea de verdeturi proaspete da un gust foarte bun. Rezultatul din castron nu prea semana a pateu, asa ca l-am atacat cu mixerul. Dupa cateva minute totul s-a transformat intr-o pasta densa, omogena si gata de mancat. Seamana cu salata de vinete doar ca are alt gust.

Reţeta săptămânii - Pateu de ciuperci 4

Ciupercile reprezinta o hrana foarte sanatoasa, fara grasimi si cu multe substante nutritive. Contin fier, zinc, seleniu, cupru si multe alte vitamine si minerale. Sunt probiotice si ajuta la intarirea imunitatii, se digera usor si nu contin amidon. 100g de ciuperci contin: 2mg B5, 15mcg B8, 1mcg K, 1mg Zn, 5mcg Se. Pateul de ciuperci are avantajul ca poate fi consumat oriunde, poate fi luat intr-un borcanel sau se pot face sendvişuri. Merge de minune cu rosii, castraveti si ridichi, dar si cu branza si masline. Se pot face tartine, rulouri, clatite, placinte, piftele si oua umplute.

Reţeta săptămânii - Pateu de ciuperci 5

Reteta se poate modifica dupa plac. Vegetarienii pot renunta la unt si oua, iar cei ce vor o consistenta mai cremoasa pot adauga si smantana la final. Si din ciupercile proaspete se poate face o pasta foarte delicioasa in numai cateva minute. Ciupercile se taie si se ameteca cu putin unt, usturoi si verdeata. Se baga totul in mixer si daca e nevoie se mai adauga putina smantana sau ulei virgin. Pasta din ciuperci crude trebuie consumata cat mai repede, dar pateul din ciuperci fierte se poate pastra cateva zile la frigider.

2 COMMENTS

  1. Daca sunt negre-maronii si cu consistenta galatinoasa, atunci felicitari pentru ca inseamna ca sunt Ghebe, deci poate cele mai bune ciuperci existente, iar din punctul meu de vedere mult mai bune decat Champignon. Pacat ca nu este un soi comercializat, singura sansa reala sa te bucuri de gustul lor minunat fiind sa mergi sa le culegi chiar tu (de preferat insotit de o persoana cunoscatoare a sezonului, zonei si a ciupercilor in general). In orice caz, merci pentru reteta.

  2. Da, ghebe sunt!
    Si cel mai fain e ca nimeni nu a vrut sa manance pateul meu, astfel ca m-am bucurat doar eu de el 😀

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.