Reţeta săptămânii - Pastele făinoase 1

Deşi italienii sunt consideraţi părinţii pastelor, în realitate ele au fost inventate de chinezi. Italienii doar le-au preluat şi diversificat, momentan producând peste 300 de sortimente. Pastele făinoase sunt foarte răspândite în întreaga lume, deoarece sunt ieftine, sănătoase, hrănitoare şi uşor de preparat.

Mulţi sportivi le consuma zilnic datorita conţinutului ridicat de carbohidraţi şi cantităţii mici de grăsimi. În medie, pastele conţin 75% glucide, 10% proteine şi 1% lipide. Mai au cantităţi mari de vitamina B, fibre şi minerale. În general se fabrică doar din apă şi faină de grâu, dar există şi varietăţi cu diferite adaosuri. Pastele galbene conţin ou, cele maro sunt din faină integrală, pastele verzi conţin spanac, iar cele roşii sunt bineînţeles cu roşii.

Reţeta săptămânii - Pastele făinoase 2

Mie îmi plac reţetele simple, sănătoase ce se prepara rapid. Îmi place să gătesc, dar timpul liber nu-mi permite aşa că mă limitez la strictul necesar. Fierb pastele, le amestec cu diferite ingrediente şi le mănânc. 100 de grame de paste uscate îmi sunt suficiente la o masă. Pentru a le găti pun intr-o oală 500ml de apa, o pun pe foc şi când clocoteşte, adaug pastele. Marea majoritate a sortimentelor se fierb în mai puţin de 10 minute, timp suficient să pregătesc adaosurile. Nu uitaţi să amestecaţi din când în când! După fierbere pastele se scurg de apa fierbinte şi nu mai trebuie clătite cu apă rece. Sunt multe reţete cu paste la cuptor, dar nu le văd sensul. E o pierdere de timp, de bani şi de nutrienţi.

Reţeta săptămânii - Pastele făinoase 3

Paste cu brânză dulce
Reţeta mea preferată încă din copilărie. Într-un castron amestec branza cu una-două linguri de miere şi două linguri de stafide. Adaug pastele, amestec şi mănânc cu poftă. Chiar nu am pretenţii la felul de brânză folosit. Pun tot ce găsesc în frigider, uneori amestec 2-3 sortimente, iar uneori bag si 2-3 linguri de smântână. Cantitatea de adaosuri e după preferinţe, eu pun cam jumătate din cantitatea de paste.

Paste cu brânză picantă
Se amesteca o parte brânză dulce si o parte brânză sărată, de preferat de la surse diferite. Se mai adauga ceva condimente cum ar fi piper macinat, usturoi taiat mărunt, zarzavaturi tocate fin. Se amesteca cu pastele şi dacă staţi bine cu colesterolul turnaţi şi nişte smântână.

Paste cu nucă şi miere
Altă reţetă clasică şi delicioasă. Peste pastele fierbinţi torn 2-3 linguri de miere, amestec bine si adaug 2-3 linguri de nucă macinată. Se pot folosi şi alune, arahide sau seminţe de floarea soarelui. Eu sunt slab şi nu mă interesează caloriile şi grăsimile.

Paste cu bulion
Nu prea le gătesc, dar le găteşte destul de des nevastă-mea, că ei nu îi plac pastele dulci. În loc de bulion se pot folosi roşii prospete sau roşii conservate, sau sub orice altă formă. Într-o tigaie se căleşte o ceapă tocată mărunt şi un căţel de usturoi feliat (eu prefer 2-3). Se adaugă roşiile tăiate sau bulionul şi se fierbe până scade. Se condimentează şi se amestecă cu pastele. Deasupra se rade brânză şi se presară verdeaţă tocată.

Reţeta săptămânii - Pastele făinoase 4

Există mii de reţete cu paste, eu doar v-am prezentat câteva din care mănânc mai des. După un antrenament epuizant, o porţie mare de paste integrale, cu miere şi brânză e cea mai bună hrană pentru muşchi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.