Suceava Pedalează - Eveniment ciclistic record 1

Probabil pe puţină lume interesează ce se întâmplă în colţul nostru de ţară, dar vreau să  se ştie că se întâmplă lucruri minunate. Am auzit mulţi cicloturişti ce s-au plimbat prin toata România, afirmând că zona Sucevei e cea mai frumoasă din toată ţara. Şi eu am aceeaşi părere şi voi încerca să vă conving şi pe voi.

Aproape în fiecare weekend se desfasoara 2-3 ture pe meleagurile judetului. In ultimul timp s-au depus mari eforturi pentru a aduna toti ciclistii din Suceava si a-i determina sa pedaleze impreuna. Clubul Sportiv Monticond si Clubul Suceava Pedaleaza si-au unit fortele si au inceput sa organizeze ture in comun. De la o saptamana la alta numarul participantilor a crescut, ajungand in acest weekend la numarul 63.

Suceava Pedalează - Eveniment ciclistic record 2

Am avut placerea sa particip la cea mai numerosa tura organizata in judetul Suceava, in afara de concursuri si mase critice. Traseul ales a fost unul istoric si anume Drumul Talienilor. Ne-am deplasat cu masinile pana la partia de ski din Malini, am parcat, am scos bicicletele, ne-am echipat si am pornit la drum. 126 de roti au pornit vijelios spre Pasul Stânişoara. Denumirea acestui traseu vine de la drumarii italieni adusi de regele Carol I, sa construiasca soseaua peste munte. Drumul Talienilor uneste comuna Malini din judetul Suceava, cu comuna Borca din judetul Neamt.

Suceava Pedalează - Eveniment ciclistic record 3

Denumirea oficiala a drumului este DJ209B, si strabate muntii Stânişoarei pe vaile Suhăi Mari si Sabasei. Lungimea lui este de 55km, din care 33,5 sunt pe teritoriul judetului Suceava si 21,5 pe cel al judetului Neamt. Cel mai inalt punct este in pasul Stânişoara, la 1235m altitudine, exact in locul unde se separa cele doua judete. Soseaua a fost construita intre anii 1902-1914 de catre regele Carol I, ce dorea o legatura militara si economica intre valea Moldovei si valea Bistritei. La final drumarii italieni au ridicat in varf o cruce imensa de piatra numita Crucea Talienilor. Aceasta cruce a fost distrusa in timpul razboiului, dar mai tarziu s-a ridicat alta. Drumul este mentionat si in romanul Baltagul, scris de Mihail Sadoveanu. Pe acest drum a pornit Vitoria Lipan sa-si caute sotul.

Suceava Pedalează - Eveniment ciclistic record 7

Momentan drumul este intr-o stare foarte proasta fiind acoperit doar pe alocuri cu pietre si pietris. Cand ploua se formeaza mult noroi si e foarte dificil de strabatut. Asfaltul se intinde doar pe cativa kilometri, la inceput si la sfarsit. Am mai incercat o traversare a acestui munte cu cativa ani in urma, impreuna cu sotia, intr-o aventura ce a facut furori la vremea ei. Acum ne-am intors insotiti de inca 61 de colegi, toti hotarati sa ajunga pana in varf.

Suceava Pedalează - Eveniment ciclistic record 8

De la locul parcarii si pana in pas sunt aproximativ 20 de kilometri. Moralul trupei era ridicat, toti eram fericiti si parca nu ne venea sa credem cat suntem de multi. Trupa a inclus si 3 copii de vreo 10-12 ani bucata, precum si cateva persoane cu parul alb. Desi cerul era acoperit partial de nori negri, nimeni nu parea sa se sinchiseasca de asta. Noi nu ne luaseram haine de ploaie si eram putin ingrijorat pentru Alina, ca e mai sensibila la frig. A picurat putin pe alocuri dar am ajuns in varf uzi doar de transpiratie. Urcarea nu a fost grea, noroi doar pe alocuri, am vazut doar 2-3 masini si nu s-au inregistrat incidente.

Suceava Pedalează - Eveniment ciclistic record 4

Traseul s-a oprit drept intr-o stana, unde am navalit cu totii si am inceput sa-i golim de provizii pe ciobani. S-a pregatit un gratar, s-a pus mamaliga pe foc si s-au scos mari cantitati de urda si caş. Am si eu rude care lucreaza in domeniu si consum foarte des astfel de produse, dar urda asa de buna inca n-am mancat. Am mai avut ceva rezerve prin rucsac si impreuna cu o doza de bere am tras un ospat pe cinste. Ca sa nu cobor cu rucsacul gol, am bagat in el o bucata mare de caş si mi-a parut tare rau ca urda s-a terminat pana am ajuns eu la rând.

Suceava Pedalează - Eveniment ciclistic record 5

O ploaie marunta si rece a spart gasca si ne-a determinat sa ne pregatim de coborare. Bluza cu maneci o lasasem in masina, ca sa fac loc in rucsac pentru bere, dar incapuse o vesta antivant. La urcare am mers cum a vrut nevasta-mea, la coborare aveam sa merg cum voiam eu. I-am zis pa dragei mele sotii si m-am aruncat la vale. Am avut parte de cea mai frumoasa coborare din viata. Drumul de pamant batatorit si usor umed era foarte aderent, astfel ca puteam lua curbele in mare viteza. Abia daca am atins franele pe cateva viraje in U, in rest am lasat bicicleta sa curga. Am ajuns la vale mai obosit decat eram cand am ajuns la deal.

Suceava Pedalează - Eveniment ciclistic record 6

La final ne-am despartit de ceilalti cu promisiuni de reintalnire si la alte ture la fel de frumoase si de numeroase. In numele tuturor transmit multumiri Irinei Liteanu de la Suceava Pedaleaza si lui Dorin Condria de la Monticond, care au organizat tura si au constribuit cu masini, biciclete si echipamente. Multumim si Artistului pentru fotografii.

6 COMMENTS

  1. Bagati monticond in fata, probabil pt reclama. Mie mi se pare putin antipatic nenea de la magazin, mai ales de cand si-a mutat magazinul la oras. Are o atitudine snoaba, daca vii sa-l deranjezi pt treburi marunte se citeste agasarea in vocea lui si in gesturi. As aprecia daca articolele ar fi legate doar de fenomenul in sine si mai putin de interesele comerciale!

  2. Domnule Marius Siretchi, dupa ce ai sa organizezi un eveniment mai reusit, ai sa poti critica pe altii. Nu am bagat pe nimeni in fata si nu am facut nimanui reclama, doar am expus faptele. Nu am nici un interes comercial, nu m-a platit nimeni nici ca sa particip la tura, nici ca sa scriu acest articol. Nimeni nu te obliga sa vii la Monticond daca nu-ti place, mai sunt inca trei ateliere in oras.

  3. @Gogu! Aceasta tura a fost organizata de cele doua cluburi sucevene: Suceava Pedaleaza si Monticond, deci nu e interes comercial si pur si simplu dorinta mea si a lui Dorin de a iesi la ture impreuna, toti biciclistii suceveni; apropo de aroganta…te-ai gandit vreodata ca in spatele unei atitudini reci si arogante- dupa cum ii zici tu- sta multa munca, stres, oboseala, clienti ciufutei care te indispun etc??? Eu personal voi promova magazinul Monticond pt calitatea si serviciile ireprosabile si mai ales pt ca acest Dorin ne sare in ajutor de fiecare data cand avem nevoie. Incercati oameni buni sa nu va mai legati de oamenii care chiar fac ceva si mai ales pt voi si orasul acesta!!!

  4. “Nenea de la magazin” isi face treaba foarte corect. Nu l-am vazut nicio data arogant, poate l-au vazut antipatic cei care au fost ei insisi aroganti, antipatici si cu nasul pe sus, sau poate au anumite frustrari de alta natura.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.