Reţeta săptămânii - Lintea 1

Lintea este un aliment puţin cunoscut si rar folosit în ţara noastră. Chiar si eu am cumpărat si pregătit linte pentru prima dată cu patru ani în urmă. Am cunoscut multe persoane de 50-60 de ani ce nu au mâncat linte niciodată în toată viaţa lor. Sper că după ce veţi citi acest articol vă veţi schimba părerea despre linte.

Reţeta săptămânii - Lintea 5Lintea este inrudita cu fasolea, mazarea si soia,  si se poate prepara la fel ca acestea. Este originala din India si se cultiva foarte mult in sudul Europei. 100 de grame de linte contin 23% proteine, 59% glucide, 1% grasimi si 354 Kcal. Mai are mari cantitati de saruri de calciu, sodiu, potasiu, fier, zinc, vitaminele A, B2, B3, C, PP, acid folic. Are actiune nutritiva, energizanta, stimuleaza secretia lactata, prin continutul de antioxidanti are un rol important in prevenirea cancerului si bolilor cardio-vasculare, continutul in fier ajuta in anemiile feriprive, continutul in fibre determina un rol laxativ, scade nivelul glucozei si colesterolului din sange, imbuatateste textura pielii. Are in compozitie substante care stimuleaza producerea de imunoglobuline, contine vitamina B2 (riboflavina) implicata in procesul de crestere, sanatatea pielii si ochilor, precum si a mucoasei digestive, vitamina B3 (niacina) ce mentine sanatatea pielii, sistemului nervos, digestiv si ajuta la imbunatatirea circulatiei, acidul folic esential in procesul de regenerare celulara si al maduvei spinarii, formarea si maturarea globulelor rosii, hematiilor.

Reţeta săptămânii - Lintea 2

Se cunosc patru feluri de linte: lintea rosie are un gust usor dulceag, se face galbena la fiert si se inmoaie destul de tare, fiind indicata pentru diverse piureuri; lintea maro este cel mai comun tip, este mai tare la fiert si poate fi folosita cu precadere la supe; lintea verde este considerate cea mai gustoasa varietate datorita gustului piperat, dureaza mai mult pana fierbe, iar boabele isi pastreaza forma, de aceea este indicata sa fie folosita la salate sau preparate ca pilafuri, tocanite; lintea neagra este folosita cu precadere in bucataria indiana si are un usor gust de nuca. De mentionat la lintea contine foarte multe proteine, dar ii lipsesc doi aminoacizi din cei noua esentiali. Pentru a obtine o proteina completa se poate combina cu cereale. Merge de minune cu paste, orez sau porumb.

Reţeta săptămânii - Lintea 3

Prepararea este simpla: se clatesc boabele si se pun intr-o oala cu apa fierbinte. Trebuie cam de doua ori mai multa apa decat boabe. Se lasa sa clocoteasca 5 minute apoi se reduce intensitatea focului si se fierbe pana se inmoaie. Lintea verde si maro au nevoie de aproximativ 45 de minute, iar lintea rosie doar de 25. Daca se doreste prepararea de supe sau piureuri, se poate fierbe ceva mai tare. Se poate adauga in apa sare, piper si alte condimente, precum si legume taiate marunt. Dupa fierbere lintea se scurge, dar apa nu se arunca, deoarece se poate folosi la supe.

Reţeta săptămânii - Lintea 4

Mâncare de linte
Se pune lintea la fiert dupa cum am scris mai sus. In timp ce fierbe se toaca o ceapa, un catel de usturoi, se rade un morcov, un sfert de telina si se taie un smoc de verdeata. Se pune ceapa, morcovul si telina la calit si dupa ce se rumenesc usor se adauga si lintea fiarta, cam 200 de grame. Se toarna un polonic din apa in care a fiert si se lasa sa mai fiarba cateva minute pana scade. Cand e aproape gata se adauga usturoiul, verdeata, doua linguri de smantana, doua de bulion si condimente dupa gust.

Supă de linte
O reteta similara cu cea de sus, doar ca se adauga mai multa zeama. Se poate adauga suc de lamaie si ghimbir ras pe razatoarea mica. Dupa preferinta unele ingrediente se pot inlocui sau se pot adauga altele. Rosii, ardei, ciuperci, merge aproape orice. Cine doreste poate sa mixeze amestecul pana rezulta o supa crema.

Pateu de linte
Dupa ce lintea a fiert bine se scurge si se baga la mixer. Se adauga o cantitate generoasa de unt si smantana, verdeata si condimente. Cine vrea poate sa includa si ceapa calita, ciuperci, oua, bulion si mustar.

Omletă cu linte
O reteta foarte buna si hranitoare. Dupa ce lintea a fiert se scurge si se pune cu putin unt intr-o tigaie nelipicioasa. Se poate cali inainte si putina ceapa sau ardei. Separat se bat doua oua, se condimenteaza cu sare, piper, usturoi, chilli si se toarna peste linte. Se amesteca putin si se lasa pana se rumeneste dedesubt. Se rastorna omleta pe o farfurie cu partea cruda in jos, apoi se lasa sa alunece inapoi in tigaie. Astfel omleta se coace egal pe ambele parti si ramane intreaga.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.