blood-substitute

Universitatea din Essex a anunțat că lucrează la un produs artificial ce ar urma să înlocuiască sângele și ce ar putea fi păstrat la temperatura camerei pentru o perioadă de până la doi ani.

Un astfel de substitut ar fi foarte folositor în situațiile medicale de urgență pentru că nu ar necesita compatibilitate de grupă sangvină, ar fi ușor de transportat și ar putea fi stocat în cantități mari pentru eventuale dezastre. Însă, ca orice produs ce are puterea de a crește capacitatea de transport a oxigenului, acest sânge artificial ar putea fi utilizat pentru îmbunătățirea performanțelor sportive.

Profesorul Chris Cooper spune: ”Ar avea același efect ca o transfuzie sangvină, așa că, da, ar putea fi folosit în dopaj”. Oxigenul este transportat în sânge de către hemoglobina din hematii, iar înlocuitorii artificiali ai sângelui, precum cel la care lucrează echipa lui Cooper, sunt cunoscuți ca buni transportatori de oxigen.

Alte tentative de a crea sânge artificial au eșuat pentru că, în afara mediului protector al hematiei, hemoglobina poate fi toxică. Un astfel de demers este încercat și la noi în țară, la Cluj-Napoca, unde un grup de cercetare condus de Conf. Radu Silaghi încearcă de mai mulți ani promovarea rezultatelor obținute în acest domeniu, însă fără a primi deocamdată recunoașterea internațională. 

Fabricanții de produse ce pot fi folosite pentru dopaj sangvin au fost criticați în trecut de complicitate cu sportivii. Eritropoietina, hormonul ce stimulează producția de celule roșii, a fost nedetectabilă timp de 10 ani, până la introducerea, în 2000, a testelor pentru urină. Cooper spune însă despre produsul său că va putea fi depistat foarte ușor în cazul sportivilor ce vor apela la un astfel de dopaj. Astfel, un test simplu precum cel al hematocritului ar putea detecta foarte repede HaemO2.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.