ulissi

Deși, la prima vedere, astmul pare o afecțiune incompatibilă cu ciclismul de performanță, rutierii din zilele noastre vor să demonstreze contrariul. Autointitulata ”noua generație curată” se folosește cu succes de evoluția accelerată din domeniul medical, lunga listă de cicliști ce ”suferă” de astm, cele mai noi nume de pe ea fiind Chris Froome și Diego Ulissi, este cel puțin suspectă.

Este adevărat că există studii care arată faptul că anumite sporturi ar putea fi folositoare pentru cei care au această afecțiune, însă ciclismul nu este printre ele pentru că aerul își poate schimba foarte des proprietățile pe parcursul unui tur de 3 săptămâni, calitatea acestuia fiind foarte importantă pentru un astmatic.

Persoanele care suferă de astm prezintă o sensibilitate crescută a bronhiilor în momentul contactului cu anumiți factori iritanți, acestea îngustându-se în acele clipe. Ulterior îngustării bronhiilor, apare o serie de reacții din care fac parte tusea, dispneea și respirația șuierătoare. Efortul fizic, mai ales în condiții cu aer uscat și rece, poate declanșa un episod astmatic.

Clenbuterolul, un medicament cu efect bronhodilatator și care crește capacitatea aerobică, i-a adus lui Alberto Contador o suspendare de 2 ani, în 2010, dar și altor sportivi din atletism, box, fotbal și canoe. Salbutamolul este un alt produs utilizat de astmatici, folosirea sa fiind reglementată de WADA la o limită superioară de 1000 μg/L.

Câteva studii au demonstrat că salbutamolul îmbunătățește performanțele sportive la persoanele ce nu au astm, însă există, bineînțeles, și alte cercetări ce arată contrariul. Nu știm exact cine sunt cei care au făcut respectivele cercetări și dacă au vreun interes, însă numărul de cicliști ce folosesc produse împotriva astmului este din ce în ce mai mare.

Diego Ulissi, câștigător în două etape în Giro din acest an, completează lista astmaticilor, odată cu anunțul potrivit căruia italianului i-a fost găsită în organism o cantitate aproape dublă de salbutamol decât cea permisă de UCI. Ulissi a fost suspendat de Lampre-Merida și, cel mai probabil, va avea aceeași soartă ca Contador.

 

1 COMENTARIU

  1. Deja anul trecut in turul Frantei astmaticul Chris Froome a aratat multimii pe catararea de pe Mont Vantoux (muntele selenar) cat de bine stie sa se dopeze! :))))

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.