afis

A mai rămas o săptămână până la startul ediției cu numărul 101 a Turului Franței, cursă ce va pleca în acest an din Marea Britanie. Yorkshire va fi punctul de start al primei etape, iar Harrogate va fi localitatea în care se va afla numele primului purtător al tricoului galben.

Le Tour va rămâne pentru 3 etape în afara Franței, cursa întorcându-se acasă odată cu etapa a 4-a, ce va lua startul de pe țărmul Canalului Mânecii, din Le Touquet-Paris-Plage. În afara celor 6 etape de munte înalt, traseul din acest an propune și alte dificultăți chiar din prima săptămână. Etapa a 2-a, ce se va desfășura între York și Sheffield, a fost caracterizată de mulți cicliști, ce au fost în recunoașterea traseului, ca fiind o adevărată clasică, cele 9 cățărări repertoriate și distanța de 201km transformând această etapă într-un adevărat Liege-Bastogne-Liege.

Rutierii vor avea de luptat cu pavatele în etapa a 5-a, când 9 sectoare cu piatră cubică vor face viață grea oamenilor de clasament general. În 2010, într-o etapă asemănătoare, Contador pierdea peste 1 minut în raport cu Evans și Andy Schleck, iar Armstrong, Basso, Rodriguez sau Gesink peste 2 minute.

Chris Froome și Alberto Contador sunt văzuți ca mari favoriți în lupta pentru tricoul galben. După suspendarea ce a expirat în 2012, Contador nu a mai avut evoluții dominante pe munți și la contratimp, obținând o victorie norocoasă în Vuelta 2012 și având o prestație lamentabilă în 2013 pe parcursul întregului sezon. Anul acesta, însă, spaniolul pare că a redescoperit poțiunea magică și a reușit să câștige câteva curse importante pe etape, dar mai important, l-a învins pe Froome în Criterium Dauphine.

Cei doi și-au cam împărțit victoriile în cursele pe etape din acest sezon până la întâlnirea directă din Dauphine. Froome s-a impus în Turul Omanului și Turul Romandiei, în timp ce Contador a câștigat Tirreno-Adriatico și Turul Țării Bascilor.

În Turul Franței, ambii rutieri vor beneficia de două echipe puternice. Britanicul îi va avea alături pe Mikel Nieve, Richie Porte, Vasil Kiryienka, Geraint Thomas și Peter Kennaugh. Tinkoff-Saxo îi va trimite pe Roman Kreuziger, Michael Rogers, Jesus Hernandez și Nicolas Roche pentru a-l susține pe Contador în etapele de munte.

Evoluțiile dominante ale celor doi din prima parte a sezonului par că vor genera două lupte paralele în Turul Franței de anul acesta. Vincenzo Nibali și Alejandro Valverde sunt doi dintre rutierii care țintesc un loc pe podium la Paris și principalii favoriți în a-l obține. Nibali a avut un sezon dezamăgitor până acum, însă, pentru italian, Turul Franței este principalul obiectiv din acest an. Liderul de la Astana are deja victorii în Vuelta și Giro, dar și un podium în Le Tour, obținut în 2012.

În schimb, Valverde a avut o primă jumătate de sezon excelentă, spaniolul obținând 8 victorii, cea din Fleche Wallone fiind cea mai importantă. Ciclistul de la Movistar nu s-a împăcat niciodată prea bine cu Turul Franței, chiar la primele două participări (2005, 2006) fiind nevoit să abandoneze din postura de favorit la podium. Nici anii următori lucrurile nu au stat mult mai bine, Valverde fiind întârziat la fiecare participare de căzături, pene în momente nepotrivite, totul culminând anul trecut când a pierdut 10 minute într-o etapă de plat în timp ce era pe locul 2 la general.

Andrew Talansky ar putea fi surpriza plăcută în acest an, americanul demonstrând în Criterium Dauphine că se poate lupta de la egal la egal cu Froome și Contador. Talansky a fost al 10-lea anul trecut, dar dacă își menține forma arătată în Dauphine, ar putea să își îmbunătățească serios istoricul în Marea Buclă.

Jurgen Van Den Broeck, Tejay Van Garderen, Rui Costa, Bauke Mollema, Michal Kwiatkowski, Thibaut Pinot și Jean-Cristophe Peraud sunt rutieri ce vor veni la start cu gândul la un loc în top 10, iar cu puțin noroc chiar pe podium.

Și bătălia sprinterilor va fi una pasionantă. Mark Cavendish și-a încercuit prima etapă a turului încă de la anunțarea traseului, britanicul dorindu-și foarte mult să câștige pe teren propriu și să poarte tricoul galben în Marea Britanie. Cavendish nu va avea o sarcină ușoară, căci Marcel Kittel a demonstrat și în prima parte a acestui sezon că este cel mai rapid sprinter al momentului. Rutierul de la Giant-Shimano va avea lângă el o echipă dedicată în totalitate lui, din care vor face parte cei mai buni lansatori.

Peter Sagan vizează al treilea tricou verde consecutiv, dar lupta pare mai aprigă ca niciodată pentru că și Alexander Kristoff, un sprinter ce trece bine peste cățărări, la fel ca și Sagan, și-a anunțat dorința de a îmbrăca tricoul verde. Nu trebuie scoși din calcul nici Andre Greipel, Arnaud Demare, Sacha Modolo sau Bryan Coquard.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.