tour de france 2014

Prima etapă de munte înalt apare în acest an în cea de-a 10-a etapă a Turului Franței, când rutierii vor avea de trecut peste 7 cățărări, dintre care 4 de categoria I, ultima fiind Planche des Belles Filles. Situată în Munții Vosgi, ascensiunea finală își face apariția pe traseul turului doar pentru a 2-a oară, precedenta prezență fiind în 2012, când Chris Froome câștiga, iar Bradley Wiggins prelua tricoul galben.

Planche des Belles-Filles

Cățărarea este destul de scurtă comparativ cu ce ne-am obișnuit în Franța (5,9km), însă pantele sunt cele care pun probleme mari rutierilor. O pantă medie de 8,5%, cu porțiuni pe ultimele sute de metri cu 20%, va fi dureroasă pentru întreg plutonul, mai ales după alți 155km parcurși până la baza cățărării de final.

Chamrousse este prima cățărare de categorie specială de pe traseul Turului Franței în acest an și va fi urcată de cicliști în etapa a 13-a. Saint-Étienne este orașul ce va găzdui startul acestei etape, în care plutonul va parcurge aproape 200km, ultimii 18 fiind cei de pe Chamrousse.

Chamrousse

Situată în Alpi, această ascensiune nu este nici ea una de tradiție, făcându-și apariția prima dată în Le Tour în 2001, când Lance Armstrong câștiga contratimpul în cățărare ce pornea din Grenoble. Americanul îi învingea clar în acea etapă pe Jan Ullrich și Joseba Beloki.

Pe cei 18km, Chamrousse are o pantă medie de 7,3%, cu porțiuni în prima jumătate și de peste 11%. Altitudinea la care se încheie ascensiunea este 1730m, dar, înainte de aceasta, rutierii vor avea de trecut și peste Col de Palaquit, o cățărare de categoria I.

În etapa următoare, cea de-a 14-a, plutonul va avea de trecut peste 3 cățărări dificile: Col du Lautaret, Col d’Izoard și Risoul.  În timp ce Col d’Izoard apare pe traseu pentru a 24-a oară, Risoul (1855m) este o premieră în Turul Franței. Cățărarea până în stațiunea de ski are o lungime de 12,6km și o pantă medie de 6,9%.

Risoul

Port de Balès apare pentru a 4-a oară în Turul Franței, însă, la fel ca și în precedentele ocazii, nici de această dată nu va fi final de etapă. Vârful cățărării de categorie specială (1755m) apare cu 21km înainte de finalul etapei a 16-a din Bagnères-de-Luchon. În 2007, Kim Kirchen era primul ciclist ce cucerea Port de Balès în Turul Franței, pentru ca în 2010 și 2012, Thomas Voeckler, respectiv Alejandro Valverde, să fie primii în vârf. 

Bales

Etapa a 17-a va juca și ea un rol important în stabilirea clasamentului general pentru că 3 cățărări de categoria I, ce preced ascensiunea de categorie specială Pla d’Adet ce închide etapa, vor oferi un teren propice pentru atacuri. La ultima apariție, în 2005, George Hincapie primea un bilet de voie de la Lance și se impunea în etapa a 15-a.

Hautacam va fi ultima cățărare importantă în Turul Franței din acest an. Deși nu are decât 4 prezențe în Le Tour, Hautacam este deja o cățărare legendară pentru că aici au avut loc bătălii spectaculoase, precum cea din 1996, când Bjarne Riis și-a spulberat adversarii, consolidându-și astfel victoria în clasamentul general. În 2000, Javier Ochoa câștiga etapa, iar Lance Armstrong prelua tricoul galben pe Hautacam, deși pornea în etapă cu o întârziere de aproape 6 minute.

Hautacam

 

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.