la_course

Turul Franței pentru fete nu are o istorie atât de lungă și glorioasă precum varianta pentru băieți. Prima ediție s-a desfășurat în 1984, iar de-a lungul anilor cursa a întâmpinat în dese rânduri probleme financiare și organizatorice ce au dus la imposibilitatea desfășurării edițiilor 1990, 1991 și 2004.

Din 2005, Marea Buclă Feminină a devenit din ce în ce mai mică ca număr de etape, ajungându-se de la 15 etape până la 5 etape. Premiile au scăzut și ele din lipsa unor sponsori capabili să susțină un astfel de eveniment, iar acest lucru a dus automat la scăderea numărului de rutiere participante și, în 2010, la dispariția cursei.

Cei de la ASO s-au gândit ca în acest an să organizeze o cursă pentru fete care să se desfășoare pe un circuit pe Champs-Élysées, înainte de sosirea băieților în ultima etapă a Turului Franței. Plutonul feminin a avut de parcurs 90km, suma celor 13 ture de circuit, cele 119 de cicliste participante bucurându-se de ovațiile unui public numeros cu care nu se întâlnesc prea des.

Marianne Vos a fost cea mai puternică și inteligentă în sprintul final și s-a impus în prima ediție din La Course. Olandeza a primit un premiu de 22.500€, aceeași sumă pe care o primește și un ciclist ce se impune într-o etapă din Marea Buclă. Kirsten Wild a fost a doua, iar Leah Kirchmann a completat podiumul.

Marianne Vos - La Course

”La Course este ceva extraordinar pentru ciclismul feminin, însă este doar un pas spre recunoașterea pe care o merităm. Aș dori să le mulțumesc organizatorilor. Sper că toți cei care ne-au urmărit astăzi realizează că plutonul feminin devine din ce în ce mai puternic. Am câștigat deja toate cursele importante, iar La Course este una dintre ele. Cu cât câștigi mai mult, cu atât îți dorești să câștigi și mai multe curse”, a declarat Vos la final.

Marianne Vos

Așadar, după 4 ani de pauză, fetele se întorc în Turul Franței, chiar dacă momentan pentru o singură etapă. Pe viitor, La Course ar putea căpăta strălucirea de care se bucură cursa masculină și în anii următori am putea avea un Tur al Franței feminin care să aibă 10 etape așa cum are în prezent Turul Italiei.

 

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.