Nibali

 

După 3 săptămâni de suferință în ploaie, frig, vânt, soare puternic, pe pavate, pe cățărări dure și coborâri periculoase, cel mai puternic rutier a urcat pe podiumul de la Paris îmbrăcat în galben. Vincenzo Nibali a devenit primul italian de la Marco Pantani încoace care se impune în Marea Buclă și nu oricum, ci într-o manieră autoritară, sicilianul purtând tricoul galben aproape pe tot parcursul turului.

La 29 de ani, Nibali devine al 6-lea ciclist ce se impune în toate cele 3 mari tururi (Turul Spaniei 2010, Turul Italiei 2013, Turul Franței 2014), ceilalți 5 fiind Jacques Anquetil, Felice Gimondi, Eddy Merckx, Bernard Hinault și Alberto Contador.

Actual membru al echipei Astana, Nibali a devenit profesionist alături de Fassa Bortolo în 2005, dar un an mai târziu a trecut la Liquigas, echipă ce promova tinerii talentați precum Vincenzo și le dădea șanse în marile curse. Astfel, în 2007, la 22 de ani, sicilianul încheia primul său mare tur, Giro d’Italia, pe locul 19, o performanță extraordinară pentru un tânăr debutant. Progresul a continuat anul următor, Liquigas trimițându-l pe Nibali în Giro, unde a încheiat pe locul 11, dar și în Turul Franței unde a fost din nou în primii 20. În toate cele 12 participări în mari tururi, italianul nu s-a clasat niciodată mai jos de locul 20 și nu a abandonat în niciun tur.

Cunoscut pentru calitățile sale excelente de coborâtor, Nibali a arătat în acest tur că știe să și atace, renunțând la stilul de pedalat tip  Basso, un stil constant, fără ruperi de ritm. Pentru a ataca ai nevoie și de picioare puternice, iar sicilianul le-a avut și s-a impus în 4 etape, dintre care 3 cu final în cățărare.

Încă de când era copil, Vincenzo s-a îndrăgostit de ciclism și visa să ajungă în plutonul profesionist. Chiar din vremea junioratului, rechinul era cunoscut ca un coborâtor talentat și care risca foarte mult, lucru ce îi aducea inevitabil și multe căzături, mama ”rechinului” spunând că toți doctorii din Messina îl cunoșteau.

Nibali in copilarie

Nibali și-a demonstrat superioritatea în fiecare etapă, pedalând magistral și pe pavate, în etapa a 5-a, când le-a luat celorlalți pretendenți la victoria finală peste 2 minute. Nici experiența lui Valverde și Peraud, dar nici exuberanța lui Pinot nu l-au putut împiedica să își consolideze un avantaj de peste 7 minute față de locul 2, un ecart ce nu a mai fost înregistrat în Marea Buclă din 2002, din epoca Lance Armstrong.

Pentru italian urmează acum multe criterii în care va defila cu tricoul galben pe umeri și o pauză meritată înaintea Campionatelor Mondiale. Pentru sezonul următor, rutierul de la Astana a declarat că ar dori să încerce să realizeze dubla Giro-Le Tour, o performanță ce a fost realizată ultima dată de Marco Pantani.

 

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.