Marco-Pantani

Procurorul de Rimini a decis redeschiderea cazului Pantani în urma solicitării făcute de familia acestuia și a unor noi dovezi furnizate de apropiații celui poreclit ”Il Pirata”. Familia lui Pantani susține că învingătorul din Turul Franței 1998  ar fi fost bătut, forțat să ia cocaină și omorât în cele din urmă.

Marco Pantani a fost găsit mort pe 14 februarie 2004, în camera sa din hotelul Le Rose din Rimini, iar ancheta inițială concluziona că decesul a survenit în urma unei supradoze de cocaină.

Avocatul familiei Pantani, Antonio De Rensis, a reexaminat cazul, a colectat noi informații pe care le-a prezentat procurorului. Potrivit unui raport publicat în Gazzetta dello Sport, Pantani ar fi permis unor cunoscuți să intre în camera sa în acea dimineață. Aceștia l-ar fi lovit pe ciclist și l-ar fi obligat să bea cocaină diluată în apă, după care l-ar fi târât pe scările camerei sale cu etaj, lăsându-l să moară, nu înainte de a răscoli prin cameră pentru a crea un scenariu plauzibil.

Documentele oferite procurorului arată că investigatorii nu au analizat sticla de apă găsită și nu au prelevat amprente din cameră. Ancheta din 2005 a găsit drept vinovate 3 persoane pentru vânzarea cocainei ce i-a fost fatală italianului. Fabio Carlino a fost omul ce a furnizat cele 30g de cocaină către Pantani prin intermediarii Fabio Miradossa și Ciro Veneruso.

În 2005, Miradossa a primit o pedeapsă de 4 ani și 10 luni, iar Veneruso 3 ani și 10 luni. Instanța l-a condamnat pe Carlino abia în 2008 la 6 luni de închisoare și obligația de a plăti o compensație de 300000€ familiei Pantani, însă Înalta Curte a decis, 3 ani mai târziu, anularea pedepsei.

Considerat unul dintre cei mai talentați cățărători din istorie, ”Il Pirata” făcea, în 1998, dubla Giro – Turul Franței, nimeni nereușind să repete această performanță de atunci până în prezent. Ultima victorie era obținută de italian în Turul Franței 2000, la Courchevel.

 

3 COMMENTS

  1. Celebritatea in ciclism, asa cum am mai spus-o, este adusa fara nicio discutie, de folosirea sistematica a substantelor interzise; restul nu mai conteaza….
    p.s. si Anquetil zicea ca apasa in pedale parca avea dinamita in picioare, asta datorita amfetaminelor si iata a murit prematur de cancer la stomac. Intr-o cursa de contratimp pe 100 km slabise 5 kg, asa spunea in cartea lui; deci e clar efectul amfetaminelor care suprima foamea dar si oboseala.

  2. Pantani a fost mare, mare de tot… Poate cel mai mare pe munte… Ar merita o reabilitare.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.