soldati germani

În dimineața zilei de 28 iunie 1914 avea loc startul celei de-a 12-a ediție a Turului Franței. Rutierii ce se pregăteau să plece în prima etapă nu aveau nici o idee despre incidentul ce se petrecea la 1800km depărtare, în Sarajevo, actuala capitală a Bosniei, în care moștenitorul tronului austro-ungar, Franz Ferdinand, era asasinat, eveniment ce avea să declanșeze Primul Război Mondial.

Pe parcursul turului, cicliștii nu își închipuiau că evenimentele din capitalele europene ce au urmat asasinatului de la Sarajevo aveau să atragă întreg continentul și majoritatea țărilor lumii în cel mai cumplit război din istorie. Cursa se încheia pe 6 iulie, la Paris, iar cu aproape o lună mai târziu, Germania invada Belgia și declara război Franței. Avea să urmeze o pauză de 5 ani până la desfășurarea următoarei ediții.

Milioane de soldați au murit în Marele Război, iar printre aceștia s-au aflat și 15 cicliști ce au concurat în Turul Franței 1914, trei dintre ei fiind chiar foști purtători ai tricoului galben (Lucien Petit-Breton, François Faber și Octave Lapize).

Prima victimă din rândul britanicilor era un tânăr ciclist aflat în recunoaștere, John Parr, ce era omorât la câteva zile după sosirea British Expeditionary Force în Franța.

British Lancashire Fusiliers

Cicliști ai British Lancashire Fusiliers într-o fotografie de dinaintea războiului. Unitatea ce aparținea de British Expeditionary Force folosea bicicletele pentru recunoaștere, în fazele incipiente ale războiului.

Chiar dacă Primul Război Mondial este ținut minte pentru luptele teribile din tranșee împotriva frontului vestic, în primele faze ale sale, armatele erau interesate de o mobilitatea cât mai bună, iar aceasta includea folosirea bicicletelor.

soldati britanici

Apariția bicicletelor într-un război nu era o premieră, 40 de ani mai devreme francezii fiind primii care ofereau soldaților biciclete în timpul Războiului Franco-Prusac (1870-1871). Britanicii au experimentat și ei acest mijloc de deplasare în timpul Războiului Burilor din Africa de Sud.

italieni

Bicicletele aveau să fie folosite și în cel de-al doilea Război Mondial, în special de către parașutiștii britanici și americani aflați în recunoaștere, dar și de japonezi, care le foloseau chiar și fără cauciucuri pe potecile din junglă.

Turul Franței din acest an a dedicat o parte din traseu celor care și-au pierdut viața în această cumplită bătălie, trecând prin orașe precum Ypres, Reims sau Arras.

bicicleta Columbia

Bicicletă americană Columbia, dezvoltată special pentru armata americană        

via bikeradar

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.