Marş de protest pentru drepturile bicicliştilor suceveni 1

Anul acesta a intrat şi Suceava în “normalitate” în ceea ce priveşte pistele pentru biciclete. Aşa-zisele piste sunt practic doar nişte dungi de vopsea trase pe marginea trotuarelor. Suceava nu e un oraş aglomerat, iar şoferii se comportă bine cu cicliştii, deci nu era nevoie de aceste piste.

Marş de protest pentru drepturile bicicliştilor suceveni 2

De când s-au facut pistele cicliştii circulă mult mai greu prin oraş. Şoferii au devenit mai intoleranţi şi nu mai acceptă bicicletele în trafic, considerând că locul lor este pe trotuare. Ba mai mult, şi Poliţia a intervenit în numeroase cazuri, amendând cicliştii ce circulă pe străzile din oraş. Pedalaltul pe aceste piste este anevoios şi chiar periculos, mai ales în zonele centrale ale oraşului. Pietonii merg fără jenă pe pistele destinate bicicletelor şi cu greu se feresc când văd un biciclist. Pistele se intersectează cu staţiile de autobuz, în unele locuri sunt blocate de stâlpi, panouri şi alte obstacole, unele borduri sunt prea înalte şi adesea se termină brusc.

Marş de protest pentru drepturile bicicliştilor suceveni 3

Pentru a atrage atenţia autorităţilor asupra acestor probleme, clubul Suceava Pedalează a organizat luna aceasta un marş de protest. Evenimentul a fost anunţat dinainte şi mediatizat prin toate mijloacele pentru a atrage un număr cât mai mare de participanţi. La marş s-au adunat peste 200 de ciclişti, un număr destul de mare pentru un oraş mic ca Suceava. Marşul a beneficiat de aprobarea şi suportul Primăriei şi Poliţiei, iar pe durata desfăşurării câteva echipaje de Poliţie au supravegheat convoiul.

Marş de protest pentru drepturile bicicliştilor suceveni 4

Grupul de ciclisti a defilat civilizat şi regulamentar prin tot oraşul iar la final s-a oprit în faţa Primăriei. Datorită orei târzii la Primărie nu mai era nimeni, dar primarul Sucevei a fost anunţat despre eveniment. Ulterior acesta a declarat că va lua măsuri pentru a îmbunătăţi circulaţia bicicletelor prin oraş şi că are în plan lărgirea pistelor şi delimitarea lor de trotuare.

Marş de protest pentru drepturile bicicliştilor suceveni 5

Reprezentanţi de la ziarele şi posturile TV şi Radio locale au fost prezenţi la eveniment şi au luat interviuri organizatorilor şi participanţilor. Persoane cu vârste de la 1 la +70 de ani au participat la această întâlnire ceea ce dovedeşte interesul comun şi unitatea cicliştilor Suceveni. Sperăm că lucrurile vor evolua pozitiv, numărul bicicletelor în trafic va creşte şi condiţiile de circulaţie se vor îmbunătăţi.

Marş de protest pentru drepturile bicicliştilor suceveni 6

Mulţumim colegului fotograf şi biciclist Ştefan, pentru munca depusă şi fotografiile realizate.

Marş de protest pentru drepturile bicicliştilor suceveni 7

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.