Alchemist Zirconium - roţi de şosea asimetrice 01

Toate produsele lansate până acum de Alchemist sunt ieşite din standarde şi par a fi construite pe altă planetă. Şi noul set de roţi de cursieră se încadrează în acelaşi tipar. Numite Zirconium, acestea au jante cu profil asimetric, o greutate nesimţit de mică şi merg doar cu frână disc.

Alchemist Zirconium - roţi de şosea asimetrice 02

Jantele asimetrice nu sunt o noutate si multi producatori le folosesc. Acest design ajuta la obtinerea unei tensiuni egale intre spitele de pe ambele parti, rezultand astfel o roata echilibrata, rigida si rezistenta. Zirconium au un offset de 2mm, in plus si gaurile niplurilor sunt amplasate in unghi si intarite. Tensiunea in spite se poate mari fara riscuri, iar butucul e amplasat central.

Ca si ceilalti butuci fabricati de Alchemist, si acestia sunt adevarate opere de arta. Impresia artistica este la cele mai inalte cote, combinatia intre carbon, aluminiu si formele rotunjite fiind de mare efect.

Alchemist Zirconium - roţi de şosea asimetrice 04

Ambele roti sunt construite cu cate 24 de spite Sapim CX Ray. Aceste spite aplatizate sunt foarte usoare si subtiri dar si foarte rezistente. Roata spate e impletita 2x pe ambele parti, in timp ce roata fata e spitata radial pe partea dreapta si 2x pe stanga.

Alchemist Zirconium - roţi de şosea asimetrice 03

Profilul jantelor se numeste NACA M18 si se pare ca egalizeaza presiunea aerului pe ambele parti ale rotii. Aerodinamicitatea creste, iar vantul lateral afecteaza mai putin stabilitatea bicicletei. In fotografia de mai jos este ilustrata schema dupa care functioneaza profilul alchimiştilor. In stanga e o janta normala, in centru una asimetrica, iar in dreapta, janta Zirconium. Linia punctata e axa drumului, iar linia rosie e axa niplurilor.

Alchemist Zirconium - roţi de şosea asimetrice 05

Arodinamica e doar teorie, dar greutatea e ceva real si se poate masura precis. Iar cand masuram greutatea rotilor Zirconium aveam parte de o surpriza foarte placuta. Cu o greutate totala de doar 1197 de grame, cele doua roti sunt ideale pentru catarari si sprinturi, iar datorita franelor disc sunt perfecte pentru coborari in mare viteza. Au o latime interioara de 20mm, cu 24mm la axterior si o adancime de 40mm.

Alchemist Zirconium - roţi de şosea asimetrice 06

In ciuda greutatii reduse, rotile suporta o sarcina de 100kg, deci si ciclistii din categoria grea le pot folosi fara frica. Singura ingrijorare e reprezentata de pretul cam mare, de aproape 2500 de euro.

Sa nu credeti ca aceste roti au ceva in comun cu elementul chimic zirconiu. Inaltimea jantelor este de 40mm si intamplator in Sistemul periodic al elementelor, casuţa 40 e ocupata de acest metal nobil.

Alchemist Zirconium - roţi de şosea asimetrice 07

Sursa: BikeRadar

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.