Recondiţionare butuc Sturmey Archer cu trei viteze 01

Toată lumea cunoaşte celebrul butuc englezesc cu trei viteze. Sturmey Archer a fost pe val cu ceva timp în urmă şi încă mai sunt în circulaţie zeci şi sute de butuci. Butucul lor cu trei viteze a fost produs în multe variante, dar structura de bază e aceeaşi. Servisarea lor necesită mai multă muncă şi mai multe scule decât în cazul altor butuci, dar se poate face de către oricine.

E bine sa aveti o menghina la indemana, iar daca butucul e scos de pe roata, prezenta menghinei devine obligatorie. Se prinde capatul stang al axului in menghina, de partea tesita, fara filet. Cu o cheie de 15mm se desurubeaza contrapiulita dreapta. In lipsa menghinei axul trebuie tinut cu o cheie de 8mm.

Recondiţionare butuc Sturmey Archer cu trei viteze 02

Dupa scoaterea piulitei se desurubeaza si conul drept.

Recondiţionare butuc Sturmey Archer cu trei viteze 03

Se scoate cu mana capul de angrenare ce contine coronita dreapta. Cu o surubelnita lata se scoate garnitura metalica ce potejeaza coronita. Se curata bine toate piesele, ideal intr-un vas cu motorina. Mizeria dintre bilele coronitei iese greu.

Recondiţionare butuc Sturmey Archer cu trei viteze 04

Pentru a ajunge la maruntaiele butucului trebuie dezfiletata piesa ce adaposteste coronita mare. E bine ca butucul sa fie montat pe roata, in caz contrar aceasta operatiune fiind cam dificila. In cazul meu butucul era liber asa ca l-am fixat strans in meghina. Au ramas cateva urme, dar flansele au rezistat. Se fixeaza o dalta in crestatura piesei si se bate zdravan cu ciocanul. Filetul este normal si se dezfileteaza spre stanga.

Recondiţionare butuc Sturmey Archer cu trei viteze 05

Se scot piesa cu coronita mare si inelul de angrenare. In nici un caz sa nu umblati la bilele de la coronita mare! Sunt montate din fabrica sub un capac protector, iar daca il deranjati nu vor mai sta in pozitie.

Recondiţionare butuc Sturmey Archer cu trei viteze 06

Toate piesele de pe partea dreapta a axului: capul de angrenare (pe care se fixeaza pinionul); coronita si garnitura de protectie; un distantier crestat; arcul ce tine pe pozitie distantierul, plus o garnitura metalica; conul drept si contrapiulita.

Recondiţionare butuc Sturmey Archer cu trei viteze 07

Se dezfileteaza contrapiulita si conul stang, apoi se poate scoate axul din carcasa prin partea dreapta. Si in partea stanga exista o coronita mica ce trebuie scoasa si spalata in motorina.

Recondiţionare butuc Sturmey Archer cu trei viteze 08

Se scot si restul pieselor de pe ax, prin partea dreapta. Avem comutatorul de viteze (acea piesa mica in care se infileteaza tija lantisorului), un cilindru ce sustine comutatorul si o piesa in cruce. Piesa centrala contine patru rotite dintate.

Recondiţionare butuc Sturmey Archer cu trei viteze 09

Rotitele dintate se invart pe patru pivoti ce se scot usor cu mana. Se curata bine totul si se inspecteaza pentru uzura. Piesa centrala include si doi clicheti fixati cu sigurante se sarma elastica, dar va recomand sa nu-i scoateti. Bineinteles ca eu i-am scos si mi-au iesit peri albi pana i-am montat la loc.

Recondiţionare butuc Sturmey Archer cu trei viteze 10

Se trece la montare. Se ung pivotii si rotitele cu vaselina si se aseaza la locul lor. Pivotii se introduc cu capatul mai gros in jos.

Recondiţionare butuc Sturmey Archer cu trei viteze 11

Prin partea dreapta a axului se introduce piesa centrala, cu pivotii spre dreapta. Se adauga cilindrul gaurit, apoi piesa in cruce. Bratele crucii trebuie sa se potriveasca intre pivoti.

Recondiţionare butuc Sturmey Archer cu trei viteze 12

Se introduce comutatorul, cu partea debitata spre exterior.

Recondiţionare butuc Sturmey Archer cu trei viteze 13

Se monteaza coronita stanga, se umple cu vaselina si se fixeaza garnitura.

Recondiţionare butuc Sturmey Archer cu trei viteze 14

Se introduce axul in carcasa prin partea dreapta si se insurubeaza conul stang.

Recondiţionare butuc Sturmey Archer cu trei viteze 15

Prin drepata se introduce inelul de angrenare, apoi se infileteaza piesa cu coronita mare. Nu uitati sa ungeti filetele si toate piesele cu vaselina.

Recondiţionare butuc Sturmey Archer cu trei viteze 16

Distantierul crestat se introduce pe ax cu crestaturile spre interior. Cele doua crestaturi trebuie sa se potriveasca pe capetele comutatorului de viteze.

Recondiţionare butuc Sturmey Archer cu trei viteze 17

Se introduce pe ax arcul spiralat peste care se pune garnitura metalica.

Recondiţionare butuc Sturmey Archer cu trei viteze 18

Se aseaza usor capul de angrenare. Si acesta are patru debitari ce trebuie potrivite pe bratele piesei in cruce. Se infileteaza conul drept si montajul este gata.

Recondiţionare butuc Sturmey Archer cu trei viteze 19

Cele doua conuri exterioare trebuie infiletate astfel incat capetele axului sa fie egale. La final se strang contrapulitele pana dispare orice joc si axul se invarte usor.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.