Disc de frână de carbon de la Scappa 01

În ultimii ani diverşi producători au început să fabrice discuri de frână din carbon. Unele modele sunt doar din carbon, altele includ inserţii ceramice, metalice sau din kevlar. Deşi testele practice au fost convingătoare în toate cazurile, opiniile utilizatorilor nu au fost prea favorabile.

Italienii de la Scappa sunt urmatorii ce au incercat fabricarea unor discuri din carbon. Noile discuri denumite Pagaso sunt construite dintr-o tesatura de carbon cu insertii ceramice. Inserţiile ceramice sunt amplasate doar pe suprafata de franare pentru a oferi un suport solid placutelor de franare.

Disc de frână de carbon de la Scappa 02

Răşina ce intra in componenţa discului Pagaso rezista pana la o temperatura de 280°C, iar discul se incalzeste mult mai greu decat unul din oţel. In plus producatorii afirma ca aceste discuri sunt mai usoare si mai bune decat cele metalice. Greutatea unui disc de 180mm este de 81 de grame. Pentru Pagaso se recomanda placutele de frana metalice, doarece cele organice se uzeaza foarte rapid.

Discurile Scappa sunt pe piata de opt luni si se pare ca firma italiana nu reuseste sa produca suficiente pentru a acoperi cererea. Lista de asteptare este de doua luni! Fabricarea acestor piese este foarte migaloasa si necesita mult timp, astfel ca se produc putine bucati intr-o zi.

Disc de frână de carbon de la Scappa 03

Se fabrica toate marimile, iar pretul creste proportional cu diametrul. Discul de 140mm costa 280€, cel de 160mm – 300€, iar cel de 180mm costa 320€. Si un disc de 203mm este disponibil, dar producatorul avertizeaza ca el nu poate fi folosit decat cu furcile cu pistoane de 36mm. Nici la downhill nu sunt recomandate deoarece riscul de a le crapa la o cazatura e foarte mare.

Sursa: BikeRumor

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.