2014 vuelta

Un contratimp pe echipe, două etape cu final în cățărare și căldura din sudul Spaniei au fost dificultățile majore din primele 9 zile ale unei ediții stelare din Vuelta. Nici simplul stat pe loc la 37-38°C nu este ușor, dar să pedalezi timp de câteva ore la aceste temperaturi este un adevărat chin.

Movistar este echipa ce a dominat primele 9 etape ale cursei, impunându-se încă de la start în contratimpul pe echipe de la Jerez De La Frontera, Jonathan Castroviejo fiind primul purtător al tricoului roșu, la fel ca în 2012. Alejandro Valverde a fost următorul rutier de la Movistar care a devenit liderul cursei odată cu victoria de pe La Zubia, pentru ca, după etapa a 9-a, Nairo Quintana să preia tricoul roșu. Michael Matthews a fost singurul rutier care s-a intercalat între cicliștii echipei spaniole la șefia Turului Spaniei.

Cele două finaluri în cățărare nu au fost destul de relevante pentru a indica un favorit clar la victorie, însă au oferit câteva indicii despre forma candidaților la victorie și ne-au arătat cine nu va câștiga Vuelta.

Jurgen Van Den Broeck, Ryder Hesjedal, Andrew Talansky, Carlos Betancur, Thibaut Pinot și Cadel Evans sunt rutieri care erau văzuți ca pretendenți la un top 10 înainte de start, dar care au pierdut deja minute ce nu mai pot fi recuperate.

Froome & Uran

Mult așteptatul duel din Turul Franței, Froome-Contador, a fost amânat pentru Turul Spaniei după accidentările celor doi. Britanicul a avut probleme pe finalul ploios și friguros de pe Valdelinares, arătând aceleași slăbiciuni din Vuelta 2012, când, în prima jumătate a turului, pierdea câte 10-20s, pentru ca în partea a doua diferențele față de Contador, Valverde și Rodriguez să ajungă la 9 minute. În acel an, Froome avea scuza muncii pe care o depusese în Le Tour pentru Wiggins, dar goana după secundele de bonificație de la sprinturile intermediare și prestația neconvingătoare din etapa a 9-a ar putea ascunde un Froome vulnerabil.

Nici Nairo Quintana nu a impresionat în prima parte a cursei, dar a ajuns pe nesimțite în fruntea clasamentului general, grație și prestației echipei sale în contratimpul pe echipe.

Impresionantă este, în schimb, forma arătată de Alberto Contador. Înscris pe lista participanților în ultima clipă după fractura la tibie, spaniolul a demonstrat că poate rămâne alături de favoriți pe cățărări și, mai mult, că poate ataca, deși declarase că vine în Vuelta fără speranțe la victoria finală.

Cea mai importantă parte a cursei abia urmează și tot ce s-a întâmplat în prima săptămână poate fi dat peste cap de contratimpul individual de 36,7km de marți și, mai ales, de cele 6 etape cu final în cățărare ce urmează, unele dintre ele cu pante ce ajung la 20%.

 

 

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.