Absalon

Francezul Julien Absalon a obținut cea de-a cincea victorie la Campionatele Mondiale de MTB, desfășurate la Hafjell, Norvegia, cursă ce i-a avut la start și pe românii Tudor Oprea (locul 77) și Lucian Logigan (locul 87). Câștigătorul ultimelor două ediții, Nino Schurter, a terminat pe locul 2, la 1’51” de Absalon, în timp ce Marco Fontana a luat bronzul.

Schurter a avut un start puternic, punând un avantaj destul de consistent încă din primul tur față de urmăritori, însă a plătit pe finalul cursei pentru efortul depus în prima parte. Absalon a căzut în primul tur, iar din acel moment a pornit cursa de urmărire ce s-a încheiat în turul 4 când Schurter a fost ajuns de francez. În cel de-al 6 tur (penultimul), Absalon a atacat pe cățărare și l-a distanțat pe campionul mondial din 2009, 2012 și 2013.

Elvețianul nu a mai avut nici un răspuns, ecartul față de Absalon mărindu-se cu fiecare secțiune ce trecea. În ultimul tur, lipsa de concentrare a făcut ca Schurter să cadă pe o porțiune tehnică, însă Marco Fontana era mult prea departe pentru a-i sufla argintul.

Este primul titlul mondial pentru Absalon după o pauză de 6 ani, 2007 fiind anul în care ciclistul de la BMC Mountainbike Racing câștiga ultima dată Campionatul Mondial de cross-country. De asemenea, este primul titlu obținut de Absalon pe o bicicletă full-suspension.

”Am avut un început dificil și o mică căzătură pe prima secțiune prin pădure. Când l-am ajuns pe Nino, am început să atac pe urcări. Picioarele au fost puternice și am făcut o alegere bună cu bicicleta full-suspension. Am fost la fel de rapid ca Nino pe coborâri, dar și pe cățărări”.

Este o victorie ce încununează un sezon de excepție pentru Absalon care a mai câștigat în 2014 Cupa Mondială, Campionatele Europene, titlul de campion național al Franței și încheie anul pe locul I în clasamentul UCI.

 

 

4 COMMENTS

 1. Felicitari! Al treilea roman participant, clujeanul Vlad Sabau, a terminat cursa pe locul 96! De ce oare nu amintiti acest lucru???

 2. Vlad Sabau ..cu mana in chips dupa o cazatura nefericita a terminat pe locul 96 ! Cu mana pe inima va intreb! De ce nu pomeniti macar de el? Este jenant !

 3. Intr-adevar cred ca si eu am fost pe acolo, concurand o tura jumate cu mana rupta.
  De asemenea am mai avut un Junior, Iulian Zaharie care a participat la trial si a terminat pe locul 14 (!)

  Consider ca un act jurnalistic trebuie facut obiectiv, parerea mea.

  Vlad

 4. V-am urmarit live si chiar mi s-a parut un traseu dificil. Felicitari voua romanilor care reprezentati tara la astfel de competitii de nivel inalt.
  Bafta mai departe!

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.