Chosen Smart Hub - butuc fără frecare 01

Când am aflat despre Smart Hub am crezut că nu văd bine. Doar in seria S.F. Dune am citit depsre dispozitive fără frecare. Ficţiunea din trecut devine realitatea din prezent.

Chosen Smart Hub - butuc fără frecare 02

Chosen e o firma Taiwaneză ce produce butuci si accesorii, plus o divizie ce fabrica frane. Sunt putin cunoscuti pe la noi deoarece nu au o piata de desfacere in Europa. Smart Hub este ultima lor inventie ce include un nou sistem de angrenare numit CSD (Close Drive System). Sa nu va inchipuiti ca toate mecanismele din butuc sunt fara frecare, doar clichetii din caseta beneficiaza de aceasta particularitate.

Chosen Smart Hub - butuc fără frecare 03

Sistemul CSD este in realitate foarte simplu. Cand bicicleta ruleaza liber, fara pedalare, clichetii stau pliati fara sa se frece de dantura de angrenare. Cand se incepe pedalatul clichetii se ridica instantaneu si cupleaza sistemul de angrenare. Cei trei clicheti sunt montati pe caseta si sunt fixati cu o siguranta circulara de sarma. In capatul casetei este o piesa din bronz sub care se afla trei role. La pedalare piesa din bronz se roteste si impinge rolele sub clicheti, ce se ridica imediat. Videolipul de mai jos arata explicit acest proces.

Avantajele acestui sistem sunt clare. Lipsa frecarii dintre clicheti si caseta ajuta la cresterea vitezei pe coborari, uzura este diminuata si nu apare nici un zgomot. La cursele lungi cu competitie stransa, Smart Hub ajuta la castigarea unor secunde pretioase ce pot face diferenta intre podium si anonimat. Mai exista si alte avantaje: se poate pedala inapoi fara riscul ca lantul sa sara de pe pinioane iar cand bicicleta este impinsa pedalele nu se invart nici in spate nici in fata.

Chosen Smart Hub - butuc fără frecare 04

Smart Hub se produce momentan in doua variante, cu latimea de 130mm si de 135mm. In viitoul apropiat vor aparea si alte variante, cu ThruAxle si cu lungimi de 142mm sau chiar pentru FatBike. La exterior butucul arata normal cu forme placute si culori frumoase.

Despre pret, greutate si disponibilitate, nici o veste.

Chosen Smart Hub - butuc fără frecare 05

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.