HED fabrică o nouă jantă lată şi uşoară 01

HED este primul producător american ce a fabricat o jantă de carbon pentru FatBike. Respectiva janta poartă numele de Big Deal şi are o lăţime de 80mm. Noua jantă HED se numeşte BFD (Big Fat Deal) şi este lată de 100 de milimetri!

HED fabrică o nouă jantă lată şi uşoară 02

FatBike-urile devin tot mai grase, mai mari si mai late. Butucii spate au ajuns la 190mm (unii chiar la 222), butucii fata la 150mm, jantele au 100mm, iar anvelopele aproape 5 inch. Si HED tine pasul cu noile dimensiuni, asa ca s-au grabit sa lanseze o janta lata de 100mm. Latime mare = greutate mare, deci respectiva janta a fost fabricata integral din carbon pentru a fi cat mai usoara.

HED fabrică o nouă jantă lată şi uşoară 03

HED a experimentat diferite aranjamente ale straturilor de carbon pana a ajuns la un rezultat multumitor in ceea ce priveste greutatea si rigiditatea. Menite sa fie folosite fara camera, noile jante beneficiaza de un design special Inflato Band System. Pe interior exista doua canale in care se introduc initial marginile anvelopei. Umflarea se face usor cu orice pompa si pe masura ce presiunea creste marginile anvelopei sunt impinse spre exterior in pozitia corecta. Cu ajutorul unei benzi izolatoare si a unei doze de fluid anti-pana se obtine o roata tubeless, usoara si rapida.

HED fabrică o nouă jantă lată şi uşoară 04

O alta imbunatatire consta in micsorarea gaurilor pentru nipluri. In plus sub nipluri se monteaza saibe plate pentru a impiedica deteriorarea stratului de carbon si a preveni riscul smulgerii niplurilor. Astfel se poate construi o roata solida cu tensiune mare in spite. Janta se fabrica doar cu 32 de gauri, dispuse simetric aproape de centru.

Grutatea unei jante Big Fat Deal este de 500 de grame, iar o roata de fata ajunge la fix 900 de grame. Perechea de roti de 80mm costa in jur de 2000 de dolari, deci cu siguranta noul model va costa ceva mai mult.

HED fabrică o nouă jantă lată şi uşoară 05

Sursa: BikeRumor

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.