Lucian Logigan, campion balcanic la mountainbike!

Romania a obtinut trei medalii la Campionatul Balcanic de mountainbike, care s-a desfasurat weekendul trecut la Skopje (Macedonia). Lucian Logigan si Ovidiu Tudor Oprea (ambii de la Ideal Geiger Team) au ocupat primele doua locuri la categoria Elite, in timp ce Ede Molnar (Tri Aluta Sfantu Gheorghe) a urcat pe ultima treapta a podiumului la juniori.

Romania a avut in total 6 reprezentanti la Balcaniada de la Skopje, eveniment organizat pe dealurile ce imprejmuiesc capitala Macedoniei. La categoria sub 23 ani, Alexandru Stancu a ocupat locul 4, in timp ce Cristian Losonczi a terminat cursa pe pozitia a 7-a. In concursul feminin, Irina Dumitru s-a clasat pe locul 4. Sportivii au avut de parcurs 6 ture pe un circuit complex de 4 km. Toate costurile deplasarii delegatiei Romaniei au fost suportate de cluburile Ideal Geiger si Bikepert.

Au fost portiuni dificile de traseu si datorita altitudini ridicate, de peste 1000 metri, factorul fizic a contat mult in ecuatie. Suntem multumiti de rezultate si speram sa adunam in continuare punctele necesare pentru a putea trimite macar un sportiv la Jocurile Olimpice din 2016 – a spus Ovidiu Tudor Oprea, vicepresedinte al FR Ciclism.

Competitia a facut totodata parte din calendarul UCI (categoria C3), primii cinci sportivi adunand puncte in clasamentul mondial la mountainbike. Clasamentul a fost unul coroborat pentru Elite si U-23, motiv pentru care Lucian Logigan s-a clasat pe locul 2, in timp ce Ovidiu Tudor Oprea a ocupat locul 4 in aceasta ierarhie.

Din cauza sicanelor facute de fosta conducere a federatiei, care a organizat in paralel un pseudo-campionat national, UCI ne-a anulat temporar, pana la clarificarea situatiei interne, punctele de la Campionatele Nationale. Fara ele, nu avem absolut nicio sansa sa ajungem la Jocurile Olimpice. In plus, am avea nevoie ca alaturi de mine si Lucian sa vina si un al treilea sportiv de top sa adune puncte pentru Romania. Ciclisti de valoare exista, insa aici intervine si factorul financiar. Sunt totusi optimist ca in 2015 se vor rezolva toate aceste lucruri – mai punctat Ovidiu Tudor Oprea, participant in 2004 la JO de la Atena.

Prezenta ciclistilor la JO 2016 in proba de mountainbike se face pe baza unui clasament pe natiuni, in care fiecare tara puncteaza prin rezultatele celor mai buni trei sportive clasati. Doar primele 24 natiuni pot trimite reprezentanti la Rio de Janeiro. In 2007, Romania organiza la Paltinis pentru singura oara in istorie Campionatul Balcanic de Mountainbike. Federatia de specialitate si-ar dori ca in anii urmatori sa aduca din nou aceasta competitie pe plaiurile mioritice.

1 COMMENT

  1. Felicitari baietilor pentru rezultate!
    Insa noi ne amintim totusi cu mandrie si de primul Campionat Balcanic de XCO organizat in 2004, la Poiana Brasov, in cadrul Surmont MTB Festival, unul dintre primele evenimente UCI organizate in RO. Mountain bikerii din Balcani inca mai vorbesc de traseul acela, la design-ul caruia a contribuit si Tudy 🙂

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.