Ponferrada

Micuțul orășel din nord-vestul Spaniei, Ponferrada, găzduiește Campionatele Mondiale de ciclism pe șosea din acest an. Ca de obicei, cursa cea mai așteptată de fani este acea a elitei masculine ce se desfășoară duminica. Rutierii vor avea de parcurs un circuit în lungime de 18,2km de 14 ori, adică un total de 255km cu o diferență de nivel de 4284m.

profil

România va fi reprezentată de Andrei Nechita, Serghei Tvetcov și Oleg Berdos, un trio ce are capacitatea de a furniza cea mai bună performanță pe care a avut-o țara noastră la un Campionat Mondial. Tvetcov a avut în acest sezon rezultate remarcabile în cursele din America de Nord, terminând al 3-lea în USA Pro Challenge și Tour de Beauce, pe 6 în Turul Albertei și pe 16 Turul Utah.

2014 UCI road world championships: Time trialSpaniolii evoluează pe teren propriu, iar presiunea este pe ei după o pauză de 10 ani de când Oscar Freire aducea ultima medalie de aur. Cu 5 clasări pe podium până în prezent la Campionatele Mondiale, Alejandro Valverde va conduce echipa Spaniei, având alături de el 4 colegi de la Movistar, dar și variantele de rezervă Joaquim Rodriguez și Daniel Moreno, ambii foști locotenenți ai lui Valverde la Caisse D’Epargne.

Spania

Rui Costa este campionul mondial în exercițiu și va încerca să păstreze tricoul curcubeu, performanță reușită ultima dată de Paolo Bettini în 2007, la Stuttgart. Portughezul a arătat o formă bună în cursele de o zi din Canada, fiind al doilea la Montreal, iar traseul de la Ponferrada i se potrivește foarte bine.

Duelul din Liege-Bastogne-Liege dintre Gerrans și Valverde s-ar putea repeta duminică, căci australianul se află în mare formă și este văzut de mulți ca fiind principalul favorit la aur. Dacă Gerrans nu se va simți bine, echipa Australiei are câteva soluții de rezervă poate la fel de bune. Cadel Evans sau Adam Hansen ar putea ataca oricând pe final, iar într-un context în care favoriții se vor supraveghea, ar putea lovi decisiv, în timp ce Michael Matthews ar putea aștepta un eventual sprint.

Belgienii aduc la start doi foști campioni mondiali – Tom Boonen și Philippe Gilbert – însă adevăratul lider ar putea fi Greg Van Avermaet. Rutierul celor de la BMC ar putea primi șansa de a lupta pentru medalii, după ce ani de zile a muncit pentru vedetele echipei. Și forma de moment îl poate impune pe Van Avermaet ca lider natural al Belgiei, acesta câștigând ultimele două curse la care a participat (Marele Premiu al Valoniei și Clasica Impanis-Van Petegem).

Câștigătorul Turului Franței, Vincenzo Nibali, se va afla și el în cursa de duminică, însă nu se știe dacă acesta se află într-o condiție fizică care să îi permită să joace vreun rol pe finalul cursei. Italienii nu au în echipă un rutier care să fie lider de la start, dar au un lot echilibrat, cu cicliști precum Fabio Aru, Sonny Colbrelli, Giovanni Visconti sau Alessandro De Marchi ce pot rămâne în frunte până la final.

Fabian Cancellara și-a dedicat pregătirea din partea a doua a sezonului exclusiv pentru cursa pe șosea a Campionatelor Mondiale. Tricoul curcubeu este unul dintre puținele obiective pe care elvețianul nu le-a atins până acum în carieră, însă cei 4284m diferență de nivel de la Ponferrada s-ar putea să îi pună probleme în cazul unei curse rapide.

Deși a avut o prestație lamentabilă în Vuelta, Peter Sagan nu poate fi scos din calcule. Chiar dacă până acum slovacul nu a obținut rezultate impresionante în cursele mai lungi de 200km, va trebui să existe un început și pentru acest lucru, iar titlul de campion mondial ar demonstra că Sagan începe să se maturizeze.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.