giro lomb

Il Lombardia este ultima clasică monument din calendarul UCI şi cea care poate decide şi clasamentul UCI World Tour, condus în acest moment de Alberto Contador cu un avans de doar 14 puncte în faţa lui Alejandro Valverde.

Joaquim Rodriguez este învingătorul din ultimele două ediţii şi va încerca astăzi să realizeze tripla, chiar dacă ediţia din acest an are un traseu schimbat faţă de cel din 2012 şi 2013.  Victoriile spaniolului au venit după accelerări pe Villa Vergano, căţărare ce a fost scoasă de pe traseu în acest an. Nici Muro di Sormano nu va mai fi parcursă de rutieri, ultima dificultate de pe traseu fiind Berbenno, cu 26km înainte de final.

Michal Kwiatkowski îşi va prezenta tricoul de campion mondial în Giro di Lombardia, o cursă pe care polonezul nu a încheiat-o niciodată până acum. Rutierul de la Omega Pharma – Quick Step este avantajat de traseul mai uşor din acest an şi ar putea dubla victoria de la Ponferrada cu primul succes al său într-o clasică.

O luptă secundară se va da pentru punctele ce contează în clasamentul UCI World Tour. Alberto Contador şi Alejandro Valverde se vor lupta pentru o poziţie cât mai bună la finalul cursei pentru că orice loc în faţa adversarului se poate dovedi decisiv în această ierarhie. Învingătorul va primi 100 de puncte, iar următorii clasaţi 80, 70, 60, 50, 40, 30, 20, 10, 4. Dacă ambii ciclişti vor veni aproape unul de altul în Lombardia, această luptă ar putea fi amânată pentru Turul Beijingului, ultima cursă de World Tour din acest an.

Valverde a fost al doilea anul trecut în Giro di Lombardia şi are un palmares mult mai bogat în clasice decât Contador, însă energia rămasă în picioare pe final de sezon şi vremea pot modifica ierarhiile. Contador nu are un trecut impresionant în Lombardia: abandon anul trecut şi locul 9 în 2012. “Oricine îşi doreşte să termine pe primul loc sezonul, dar trebuie să ţinem cont că am rivali puternici, în special Alejandro Valverde care reuşeşte să fie puternic pe toată durata sezonului”, a declarat Contador.

Învingător în 2009 şi 2010, Philippe Gilbert este şi el unul dintre favoriţi în Lombardia. Rutierul de la BMC a declarat că este mulţumit de noul traseu şi încrezător după evoluţia bună la Campionatele Mondiale.

 

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.