Reţeta săptămânii - laptele vegetal 01

Eu sunt un mare băutor de lapte de vacă. Şi de oaie şi de capră! Internetul însă e plin de reţete naturiste de lapte vegetal cu ingrediente mai mult sau mai puţin fanteziste. Mai mult de curiozitate decât de nevoie am încercat si eu câteva sortimente produse în bucătăria proprie. Pentru cei dornici de o schimbare de regim am să prezint câteva reţete. Eu voi bea în continuare şi lapte de vaca, dar voi prepara de câte ori voi avea ocazia şi lapte din seminţe.

Reţeta săptămânii - laptele vegetal 04

Laptele de soia.
Prepararea acestei retete este ceva mai complexa, deoarece necesita mai mult timp si mai multe etape. Boabele de soia de aleg, se spala si se pun la muiat in apa calda cel putin 12 ore. Daca aveti timp schimbati din cand in cand apa cu alta curata si calduta. Dupa inmuiere apa se arunca si boabele se pun la macinat intr-un blender, impreuna cu apa cat cuprinde. Se mixeaza bine pana rezulta o pasta fina si moale. Pasta respectiva se pune intr-o oala mare peste care se adauga apa. La 100 grame boabe uscate se folosesc doi litri de apa. Se fierbe compozitia timp de 20 de minute supraveghind si amestecand incontinuu.

Reţeta săptămânii - laptele vegetal 03

Dupa fierbere se strecoara lichidul printr-un tifon pus in patru. Laptele obtinut se poate bea ca atare, dar e preferabil sa fie condimentat putin. Gustul nu este pe placul tuturor, dar cu ceva miere, cacao, vanilie, scortisoara si alte adaosuri, devine mult mai băubil. Resturile ramase in tifon nu se arunca deoarece se pot folosi la alte retete. Soia inca este un aliment controversat, ce are multe beneficii dar si cateva contraindicatii. Fiecare e liber sa consume ce doreste.

Reţeta săptămânii - laptele vegetal 05

Laptele de susan.
Probabil cel mai popular lapte vegetal este cel obtinut din boabele de susan. Puternic intarite cu calciu si magneziu, aceste mici seminte aduc multe beneficii pentru sanatate. Laptele se prepara foarte simplu. 100 de grame de semintele se inmoaie in apa calduta cateva ore, sau peste noapte. Dimineata se pune susanul intr-un blender, se adauga un litru de apa si se amesteca cateva minute. Unii strecoara amestecul, altii il consuma nestrecurat. Incercati ambele metode ca sa vedeti care va place. Nici gustul susanului nu e prea agreabil, de aceea se adauga in lapte miere, cacao si alte condimente. Pentru un gust mai bun si elemente nutritive mai multe, se pot pune la mixat curmale, stafide, banane, impreuna cu susanul.

Reţeta săptămânii - laptele vegetal 06Laptele de migdale.
Procedeul de fabricatie este similar cu laptele de susan. Migdalele se inmoaie peste noapte si se mixeaza bine in blender. Se pot folosi si alune, arahide, nuci si alte seminte. Eu fac deseori combinatii diverse de nuci si seminte pentru a acumula mai multi nutrienti diferiti. Se pot combina cu fructe uscate sau proaspete. Cantitatea de semninte este de aproximativ 100g la un litru de apa, dar se pot pune si mai multe. Resturile nu se arunca ci se pastreaza la frigider pentru alte retete pe care le voi prezenta curand.

Laptele de orez.
Si din orez se poate face lapte, la fel si din alte cereale. Se recomanda doar boabe integrale, nedecorticate. La cereale e nevoie de o perioada mai lunga de inmuiere, de preferabil pana incep sa incolteasca. Atunci au cele mai multe elemente nutritive si aduc cele mai mari aporturi de vitamine, enzime si minerale. Boabele se mixeaza cu apa, apoi se strecoara prin tifon si se consuma cu pofta.

Reţeta săptămânii - laptele vegetal 02

Teoretic se poate face lapte din orice fel de seminte si reteta este cam la fel. Canepa, mei , hrisca, dovleac, floarea soarelui, cocos, nuci, toate sunt pretabile pentru un lapte vegetal sanatos si delicios. Unii nutritionisti recomanda a nu se consuma cantitati mari de lapte vegetal. Sfatul meu este sa va alegeti semintele preferate, sa le transformati in lapte si sa consumati jumatate de cana pe zi. Daca va simtit bine puteti bea si mai mult, iar dupa o saptamana sau doua sa treceti la alte seminte.

1 COMMENT

  1. Buna ziua va rog frumos sa mi spuneti cate grame de orez integral la 1 litru de apa pt.laptele de orez integral, daca se mixeaza crude fara a le fierbe si cate ore se lasa la inmuiat, va multumesc !

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.