Xentis Kappa 2 - roţi de carbon cu patru spiţe 1

In trecut roţile complete turnate din aluminiu sau chiar plastic, erau foarte populare. Erau prezente mai ales la BMX-uri şi la bicicletele pentru copii dar se gaseau şi destule MTB-uri cu astfel de roţi. Existau diferite şi variate modele cu 3 până la 8 spiţe ce făceau corp comun cu janta şi butucul. In zilele noastre se mai fabrică roţi de cursieră după acest model, dar din carbon.

Firma austriaca Xentis are un model de roti numit Kappa, ce au acelasi tipar constructiv. Rotile fabricate dintr-o bucata de carbon au patru spite mari si late si sunt destinate bicicletelor de munte. Modelul mai vechi Kappa este pentru anvelopele de 26 de inch, iar noul model Kappa 2 vine in 27.5″.

Xentis Kappa 2 - roţi de carbon cu patru spiţe 2

Kappa 2 e o roata foarte solida si rigida, dar suficient de usoara pentru cursele de XC si maratoanele montane. Cele patru spite simetrice creeaza o roata foarte aspectuoasa si dau impresia de lucru rezistent. Si nu e doar o impresie, deoarece suporta 120 de kilograme! Janta are o latime de 30,2mm si o adancime de 35mm. Suporta orice tip de anvelopa, cu camera sau fara, cu latime maxima de 2.35″.

Xentis Kappa 2 - roţi de carbon cu patru spiţe 3

Rotile functioneaza doar cu frane disc, butucii avand prindere in sase suruburi. Butucul fata poate fi convertit intre QR si 15mm, iar cel spate este de 12mm ThruAxle. Caseta butucului din spate suporta orice grup de pinioane de la Sram sau Shimano si este disponibil si modelul cu caseta XD.

Xentis Kappa 2 - roţi de carbon cu patru spiţe 4

Xentis construieste toate rotile manual in fabrica proprie din Austria si asta se simte la preţ. Kappa 2 costa 2400 de euro per set si cantareste 1370 de grame. Un mic dezavantaj al acestor roti este rigiditatea extrema, ce poate deveni suparatoare pe portiunile de teren accidentat. Probabil pe un full-suspension aceasta caracteristica ar putea deveni un avantaj.

Sursa: BikeRumor

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.