Efneo lansează angrenajul cu o foaie şi trei viteze 01

Efneo este o mică firmă poloneză ce a reuşit să dezvolte un produs cu adevărat unic. In urmă cu doi ani polonezii au construit un angrenaj cu o foaie şi două viteze încorporate, însă nu s-au mulţumit cu atât. Anul acesta au pregătit ceva nemaiîntâlnit – un angrenaj cu o foaie şi trei viteze.

S

Angrenajele tip gearbox nu sunt o noutate, fiind disponibile modele ca Schlumpf, HammerSchmidt si Metropolis Patterson. Toate aceste angrenaje cu viteze integrate au o foaie si doar doua trepte. Efneo este prima firma din lume ce a reusit sa produca un angrenaj gearbox cu trei viteze.

Efneo lansează angrenajul cu o foaie şi trei viteze 03

Angrenajul Efneo mai are si alte avantaje ce il plaseaza deasupra competitorilor directi. Montarea este extrem de simpla, la fel ca la orice alt angrenaj. Se poate fixa pe orice cadru fara a fi nevoie de adaptoare speciale sau de scule dedicate. Pur si simplu demontati angrenajul cu trei foi de pe ax si il montati pe acesta in loc.

Efneo lansează angrenajul cu o foaie şi trei viteze 04

Schimbarea vitezelor se face mult mai rapid si mai usor decat la angrenajele clasice. Comutarea intre diferitele trepte se realizeaza in orice conditii, din mers, de pe loc sau chiar cand se urca in forta la deal. Lipsa schimbatorului de foi si a placilor multiple, usureaza intretinerea si micsoreaza uzura. Efneo functioneaza practic ca orice cutie de viteze cu sisteme planetare. La viteza întâi foaia se roteste impreuna cu bratele, la viteza a doua se roteste cu 43% mai repede iar la a treia trepata foaia se roteste cu 79% mai repede. Raportul total intre viteze este de 179%, fiind similara cu un angrenaj clasic cu foi de 28-40-50.

Efneo lansează angrenajul cu o foaie şi trei viteze 05

Nici greutatea nu este prea mare, Efneo aducand un plus de doar 200 de grame, cand inclocuieste un angrenaj triplu plus deraiorul aferent. Schimbarea vitezelor se face in mod normal, cu un cablu conectat la maneta de pe ghidon. Noul angrenaj are un Q-factor de 177mm, chainline de 44mm si vine cu brate de 170 sau 175mm. Se poate folosi impreuna cu un groupset cu pinioane multiple, cu un butuc cu viteze integrate sau cu un butuc single speed. Vor exista trei variante, cu foaie de 1/8 pentru lant SSP, cu foaie 3/32 pentru pinioane multiple, sau cu foaie speciala pentru curea dintata.

Efneo lansează angrenajul cu o foaie şi trei viteze 06

Efneo este ideal pentru multe aplicatii si tipuri de bicicleta. Se recomanda pentru cicloturism, oras, naveta, pliabile, trekking, e-bike. Nu se poate folosi pe bicicletele de competitii montane, gen downhill, enduro, xc. Pachetul contine angrenajul cu bratul stang si un monobloc cu ax patrat. Bratele si protectia foii vor fi vopsite in negru, argintiu sau alb.

Efneo lansează angrenajul cu o foaie şi trei viteze 07

Momentan Efneo a pornit un program online de finantare si va incepe productia de serie dupa ce va aduna banii necesari. Se pot face precomenzi desi pretul piesei inca nu a fost dezvaluit.

Efneo lansează angrenajul cu o foaie şi trei viteze 08

Sursa: BikeRumor & Efneo

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.