Aparat electronic de centrat de la Alligator 01

Alligator a lansat recent o serie de scule unice în domeniul ciclismului. Printre ele se află aparatul electronic de centrat roţi, tăietorul de conducte hidraulice şi tăietorul electronic de cabluri. Haideţi să le analizăm pe rând.

Easy Truing este un dispozitiv digital folosit pentru a indica abaterile jantei. Aparatul se monteaza pe standul de centrat cu ajutorul unor magneti, iar rola din capat apasa pe laterala jantei.

Aparat electronic de centrat de la Alligator 02

Pe display-ul aparatului apare un grafic ce ilustreaza curburile jantei. Doua linii drepte ce sunt folosite ca etalon, marginesc graficul jantei. Liniile drepte se pot seta mai departe sau mai aproape de grafic. Easy Truing este dotat cu bluetooth, deci graficul poate fi afisat si pe smartphone, tableta sau laptop.

Aparat electronic de centrat de la Alligator 03

Pe un ecran mare si colorat aplicatia arata mult mai bine si mai clar. Graficul albastru reprezinta janta ce trebuie readusa intre cele doua linii rosii. Plusul verde arata unde janta iese din chenar si de unde trebuie centrata.

Aparat electronic de centrat de la Alligator 04

In timp ce niplul este strans graficul se modifica in timp real aratand progresul lucrarii. Janta se incadreaza acum in chenar, dar programul pastreaza si forma anterioara a jantei, evidentiata cu linie verde. la finalul lucrarii se poate compara forma anterioara a jantei cu forma actuala. Cele doua grafice se pot salva pentru a arata clientului dovada centrarii.

Aparat electronic de centrat de la Alligator 05

Desi sunt un fan al tehnologiilor noi, nu prea imi plac dispozitivelel de acest gen. Easy Truing insa m-a fascinat, deoarece este compact si usor de folosit si cu siguranta mi-ar placea sa am unul.

O alta scula simpla si eficienta este taietorul de conducte hidraulice. Unealta se poate folosi cu o singura mana si nu necesita forta mare. Conducta se aseaza intr-un ghidaj, iar o lama impinsa de un piston, o sectioneaza rapid si precis. Pistonul este actionat cu degetul mare, in timp ce degetul aratator si cel mijlociu se  sprijina pe doua aripioare laterale.

Aparat electronic de centrat de la Alligator 06

Unealta are in capat un varf ascutit folosit pentru a rotunji gaura.

Aparat electronic de centrat de la Alligator 07

Pentru a taia cablurile de frana si schimbator, Alligator a inventat o scula fantastica. Taitorul electronic nu doar taie cablurile metalice dar le si sudeaza la capat.

Aparat electronic de centrat de la Alligator 08

Intai se seteaza grosimea cablului intre 1.1, 1.2, 1.5 si 1.6mm apoi se introduce cablul in gura bestiei. Dintr-o singura miscare de tragaci cablul este sectionat si sudat la varf. Capatul va ramane intreg iar firele nu se vor mai deşira si zbârli. In plus nu mai e nevoie de capacele de aluminiu pentru protectia capetelor.

Aparat electronic de centrat de la Alligator 09

Un mic dezavantaj este faptul ca nu poate taia cabluri siliconate, teflonate sau acoperite cu alte chestii. E nevoie de metal curat pentru a se putea realiza sudura. Si pretul de 800-1000 de dolari poate fi trecut la dezavantaje, deoarece foarte putine ateliere si l-ar permite.

Aparat electronic de centrat de la Alligator 10

Sursa: BikeRumor

1 COMMENT

  1. Gasesc utila doar scula de taiat conducte hidraulice; celelalte doua nu-s decat niste mofturi.
    Aparatul electronic de centrat roti mi se pare mult mai incomod in raport cu metoda personala pe care o folosesc de zeci de ani si care este extrem de eficienta.
    Sa dai 800-1000 $ pe scula de retezat si sudat capete de cabluri (nu si teflonate, cadmiate sau zincate), sincer mi se pare o mare tampenie, indiferent cat de multe ai avea de montat pe zi.
    Un cleste profesional de taiat si sertizat cabluri este de toata isprava in aceasta operatie chiar daca trebuie sa folosesti capete de aluminiu pt. a stopa formarea ”spicului” dupa terminarea montarii.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.