Tout Terrain Silkroad - cicloturism la superlativ 01

Bicicletele pentru cicloturism sunt extraordinar de diversificate, iar multitudinea modelelor existente bagă în ceaţă pe mulţi începători. Dilemele sunt mari şi întrebările sunt multe: roţi de 26 sau de 28? ghidon drept sau de cursieră? pinioane multiple sau gearhub? Fiecare are părerea sa şi preferinţele personale astfel că un răspuns corect nu există. Preferinţele majorităţii se îndreapta însă către roţile de 26″ şi butucul cu viteze integrate. Una dintre reprezentantele de seamă ale acestei categorii vine de la Tout Terrain şi se numeşte Silkroad.

Tout Terrain Silkroad - cicloturism la superlativ 02

Silkroad (Drumul Mătăsii) este o denumire generica data traseelor ce unesc China si India cu Europa. Cicloturistii ce doresc sa viziteze Orientul pedaleaza pe aceste drumuri ale matasii, care in majoritate sunt de o calitate indoielnica. Bicicleta cu acelasi nume este special construita ca sa reziste rigorilor unui asemenea drum ce se intinde pe multe mii de kilometri.

Tout Terrain Silkroad - cicloturism la superlativ 03

Tout Terrain isi construieste bicicletele in Germania, si ca orice lucru german, sunt de foarte buna calitate. Cadrul fabricat din tuburi din otel Columbus Zona si Deda, este sudat prin proceteul WIG si are o geometrie clasica. Se remarca portbagajul spate sudat de cadru si monoblocul cu excentric. Furca din CrMo are gat de 1.1/8″ si dropout-uri calite. Atat cadrul, cat si furca au suport doar pentru frana disc. Bineinteles nu lipsesc toate gaurile necesare pentru montarea portbagajelor, aripilor si a altor accesorii.

Tout Terrain Silkroad - cicloturism la superlativ 04

Inima si sufletul acestei biciclete este celebrul butuc Rohloff, fabricat tot in Germania. Cele 14 viteze egal distantate acopera toata plaja de rapoarte necesare la munte sau la mare. Butucul nu are nevoie de intretinere, servisare sau alte interventii. garantat pentru 100.000 de kilometri, Rohloff este transmisia ideala pentru cicloturism. Angrenajul Middleburn cu 42 de dinti se roateste pe un monobloc Shimano XT Hollowtech 2. Lantul Connex 9sX este acoperit cu un strat inoxidabil.

Tout Terrain Silkroad - cicloturism la superlativ 05

Butucul fata SON are dinam incorporat si este de asemeni o piesa germana. Impreuna cu farul aferent, creeaza lumina gratis si in plus poata incarca telefonul, aparatul foto si alti acumulatori. Si stopul spate este alimentat tot de dinam, iar firele sunt trase ingenios prin cadru si portbagaj. Sunt si versiuni de Silkroad fara dynohub, ce au in schimb butuc Shimano XT pe faţă.

Tout Terrain Silkroad - cicloturism la superlativ 06

Rotile sunt fabricate de vecinii elvetieni de la DTSwiss. Modelul DT X455 impresioneaza prin rezistenta uimitoare combinata cu o gretate decenta. cadrul si rotile suporta o greutate totala de 160 de kilograme! Asta inseaman ca un ciclist de 100kg va putea sa-si in inca 60kg de bagaje, lucru foarte improbabil. Oricat ne-am stradui nu vom resi sa incarcam bicicleta cu greutatea maxima. Modelele mai noi vin echipate cu jante Rigida Andra 210.

Tout Terrain Silkroad - cicloturism la superlativ 07

Franele sunt fabricate cam departe de Germania, tocmai in Japonia. Modelul Deore XT cu discuri de 180/160 este suficient de bun pentru sporturile extreme de munte, deci pentru cicloturism este mai mult decat suficient.  Revenim in tara natala cu anvelopele Schwalbe Marathon Supreme de 26×2, probabil cele mai indicate cauciucuri pentru cicloturism. Nu se putea sa lipseasca saua de piele Brooks B17, Made in England, desi am vazut si modele cu şa Fizik Rondine. Mai amintesc headset-ul Chris King, unul dintre cele mai bune din lume.

Tout Terrain Silkroad - cicloturism la superlativ 08

Impreuna cu toate accesoriile necesare, Silkroad este una dintre cele mai bune biciclete de cicloturism din lume. Greutatea de 15kg este mai mult decat decenta, manevrabilitatea este perfecta, chiar cand e incarcata cu bagaje, necesita foarte putina intretinere si ofera o pozitie confortabila de pedalat.

Tout Terrain Silkroad - cicloturism la superlativ 09

Exista mai mule variante de Silkroad la care difera substantial echiparea. De la an la an unele componente se mai schimba, in functie de pret si disponibilitate. Cel mai performant si mai dotat model costa 3800 de euro, dar isi merita fiecare banut.

Tout Terrain Silkroad - cicloturism la superlativ 10

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.