Edi Grosu

ciclism.ro: Cât de dificilă a fost trecerea de la amatori la profesioniști, care sunt diferențele majore între o echipă profesionistă și nivelul la care ai concurat până în 2014?

Eduard Grosu: Trecerea de la diletanți la profesioniști a fost una destul de dificilă în prima parte a sezonului, deoarece atât ritmul, cât și distanțele erau foarte diferite, fapt care a făcut acomodarea puțin mai grea, dar sunt total satisfăcut de rezultate.

Cât de mulțumit ești de rezultatele din acest sezon, care a fost punctul culminant pentru tine anul acesta și unde crezi că puteai face mai mult?

Sunt foarte mulțumit de rezultatele din acest sezon, sunt bucuros pentru toate victoriile. Au fost câteva curse cărora le-am dat cu “piciorul” și spun asta pentru că am obținut 12 locuri secunde în competițiile înscrise în calendarul UCI. Punctul culminant a fost câștigarea Turului Estoniei și cred că puteam câștiga atât Carpathian Couriers Race, cât și o etapă din Turul Sloveniei cu puțin noroc.

Sezonul viitor rămâi la Nippo-Vini Fantini, erau zvonuri la un moment dat că Lampre-Merida s-ar interesa de tine?

Am semnat un contract pe 2 ani cu echipa Nippo-Vini Fantini, echipă Pro-Continentală care, în proporție de 90%, va fi prezentă în Giro d’Italia.
Am avut mai multe oferte de la câteva echipe Pro-Continentale, dar și de la două de World Tour, însă am decis să rămân aici pentru a avea în continuare rolul de lider.

Echipa trece la următorul nivel în sezonul viitor, va fi Pro-Continentală, îl va avea pe Damiano Cunego în lot, aveți sanse destul de mari să participați în cursele de World Tour din Italia, crezi că ești pregătit pentru acest pas?

Cred că sunt pregătit în proporție de 85%, dar lucrez intens și sper să fac față cu brio. Echipa crede în mine și asta este cel mai important.

Ai vreo preferință dintre Tirreno-Adriatico, Milano – San Remo, Turul Italiei, Giro di Lombardia sau îți dorești să particpi în toate aceste curse importante chiar dacă va trebui să muncești pentru Cunego?

Antrenorul meu mă vede un “om” de San Remo. Sper să nu-l dezamăgesc, iar în cazul în care vom primi wild card, cred că voi fi prezent în toate cursele de World Tour care mi se potrivesc, iar pentru Damiano voi lucra cu cea mai mare plăcere. Nu degeaba a câștigat Giro d’Italia, mă va învăța multe!

Ce ți-ai propus pentru sezonul viitor, cum ar arăta un sezon perfect 2015?

Un sezon perfect ar arăta cam așa: un top 15-20 în Milano – San Remo, câteva podiumuri, dacă nu chiar victorii, în primele curse din an, iar apoi tot ce va veni va fi bine primit…

Unde te vei pregăti pe perioada iernii, ai planificat vreun cantonament cu echipa?

Din data de 20 noiembrie voi fi în cantonament cu echipa în Italia până în 20 ianuarie, excepție făcând doar sărbătorile de Crăciun și Revelionul.

Cum vezi situația ciclismului românesc actual, am început să scoatem puțin capul în lume prin tine și Tvetcov, dar în mare măsură datorită eforturile individuale ale sportivilor deocamdată
Eu sunt mulțumit de ceea ce facem noi ca sportivi, președintele Novak ne susține, iar după ce se vor așeza lucrurile în federație, sper să vină și alți tineri din spate…Pe mine nu mă afectează foarte tare situația deoarece am un program cu echipa și nu am nevoie de susținere din partea FRC, deocamdată.
Cât crezi că va dura până va putea reveni ciclismul românesc pe linia de plutire, după îndepartarea definitivă a vechiului sistem ce a falimentat acest sport?
Părerea mea este că cel puțin 10 ani îi va trebui ciclismului românesc din momentul în care totul va fi pus la punct exact așa cum trebuie și când toată lumea va face ceea ce este necesar pentru dezvoltarea ciclismului. Până când vechea conducere nu va fi înlăturată, vom bate pasul pe loc.

5 COMMENTS

 1. Lasand la o parte rezultatele lui Eduard care sunt extraordinare pentru ciclismul european si “extratereste” pentru ciclismul romanesc nu inteleg de cand cuvantul AMATOR echivaleaza categoriile de Juniori si U23 ?

 2. Salut Florin,

  Nu știu la ce te referi. Unde a scris cineva în articol că AMATOR echivalează cu U23 sau juniori?

 3. Salut Ovidiu,

  se deduce chiar din prima intrebare: “ciclism.ro: Cât de dificilă a fost trecerea de la AMATORI la profesioniști, …” Eduard a trecut de la Under23 la profi si a facut mereu sport de performanta.

  Amatori suntem noi 🙂

 4. Pai sincer sa fiu, chiar dacă a participat la curse in România la U 23, Edi a fost un “amator”. Ciclismul de la noi este o poveste, nu are nici o treaba cu ce se întâmpla afara. Tu sti cel mai bine lucrul acesta. Degeaba ești campion național in România ca sterg pe jos cei din afara cu tine.

  Cred ca la asta se referea colegul meu, care a trimis întrebările, la nivelul din țara vs ce este afara. Dacă o luam ad literam tu ai dreptate, Edi a fost U23 si a trecut la Elite, la o echipa procontinentala.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.