Roţi de ciclocros Campagnolo Shamal Ultra 01

Firma italiană specializată în cursiere, începe să-şi diversifice gama de produse. Cine ştie, poate peste câţiva ani vom vedea şi piese de MTB cu marca Campagnolo. Astăzi vom analiza roţile de ciclocros Shamal Ultra Tubular.

Roţi de ciclocros Campagnolo Shamal Ultra 02

Setul de roti cantareste in total 1452 de grame, iar axurile de strangere mai adauga 121 de grame. Jantele au latimea de 21mm, iar adancimea difera, cu 26mm pe faţă si 30mm pe spate. Roata spate e mult mai solicitata la cursele de ciclocros, asa ca profilul mai mare o ajuta sa reziste mai bine. Pentru montarea mai facila a baieurilor, jantele beneficiaza de un perete intern intreg, fata gauri pentru nipluri. Astfel adezivul se intinde uniform si continuu, iar baieul se lipeste perfect.

Roţi de ciclocros Campagnolo Shamal Ultra 03

Spitele groase si aplatizate din aluminiu se fixeaza de janta cu nipluri hexagonale tot din aluminiu. Niplurile se infileteaza direct in janta, intr-o serie de protuberante ce intaresc zona de fixare. Odata cu rotile sunt livrate si sculele necesare centrari, o cheie pentru nipluri si una pentru tinut spitele. Pe faţă sunt prezente 16 spite aranjate radial iar pe spate sunt 21 de spite impletite G3. Pe partea cu pinioanele avem 14 spite incrucisate 2x iar pe stanga sunt 7 spite radiale. Acest aranjament este suficient de rezistent si pentru discipline mai grele, unele firme fabricand astfel de roti pentru cursele de MTB.

Roţi de ciclocros Campagnolo Shamal Ultra 04

Rotile sunt vandute in doua genti de transport in care incap la fix. Incaltate cu anvelope mai late de 32mm, rotile nu mai intra in respectivele genti. Roata spate vine impreuna cu un prelungitor pentru valva si in plus este livrat si un magnet special pentru spitele plate. QR-urile cu cama laterala sunt foarte solide si de incredere, dar sunt cam de grele. La ciclocros e de preferat un QR puternic pentru a evita surprizele neplacute.

Roţi de ciclocros Campagnolo Shamal Ultra 05

Butucii sunt formati dintr-un tub de carbon flancat de doua flanse de aluminiu. Flansele au un design special adaptat spitelor fara cot. Flansele de pe faţă si cea de pe stanga-spate au capace de protectie ce acopera capatul spitelor, ferindu-le de noroi. Doar pe partea pinioanelor se poate admira modul simplu dar ingenios de fixare a spitelor pe flansa. Ambii butuci se invart pe rulmentii Campagnolo USB. Ultra Smooth Bearing sunt unii dintre cei mai buni rulmeni ceramici de pe piata.

Roţi de ciclocros Campagnolo Shamal Ultra 06

In testele practice rotile s-au comportat neasteptat de bine. Desi spitele sunt putine si par fragile, nu au relevat nici o slabiciune si pastrat jantele drepte. Butucii se rotesc usor si lin indiferent de tipul terenului. Greutatea periferica mica ajuta mult la inaintarea rapida a bicicletei, iar rigiditatea intregului ansamblu transfera forta fara pierderi vizibile.

Roţi de ciclocros Campagnolo Shamal Ultra 07

Setul Campagnolo Shamal Ultra costa in jur de 900 de euro, un pret destul de competitiv in raport cu greutatea si performantele oferite. La cerere roata spate se poate echipa cu caseta Campa sau Shimano.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.