Ghidoane şi accesorii din lemn de la woodOOcycles 01

In ultimul timp lemnul este tot mai des folosit în industria ciclismului. De la ghidoane la cadre, lemnul a fost folosit pentru aproape orice componentă sau accesoriu pentru biciclete. Compania spaniolă woodOOcycles s-a specializat exclusiv pe producţia de piese din lemn.

Ghidoane şi accesorii din lemn de la woodOOcycles 02

Piesa cea mai des replicata din lemn este ghidonul. Nenumarati producatori au fabricat tot felul de ghidoane dintr-o mare diversitate de materiale lemnoase. Ghidoanele celor de la woodOOcycles sunt fabricate manual din lemn solid sau din fâşii laminate. Majoritatea sunt unicate, cu diverse forme si culori, si sunt preponderent utilizate de ciclistii urbani.

Ghidoane şi accesorii din lemn de la woodOOcycles 03

Spaniolii de la woodOOcycle fabrica patru modele de ghidoane: drepte, curbate, înălţate si bullhorn. Doar ghidoanele drepte se pot fabrica din lemn solid, celelalte sunt numai din lemn laminat. Operatiunile sunt migaloase si de durata, fiecare piesa necesitand mai multe etape. Intâi se taie o piesa de lemn rectangulara la lungimea dorita. Din aceasta piesa se decupeaza fâşii mai groase sau mai inguste. Un ghidon format din straturi mai subtiri e mai dificil de construit, dar va arata mai bine si va fi mai rezistent. Fâşiile de lemn se lipesc intre ele, se fixeaza suplimentar cu cateva cepuri si se monteaza pe un strung. Aici se rotunjesc si se finiseaza, apoi se protejeaza cu un strat de lac transparent. Pentru ghidoanele drepte aceste operatiuni sunt relativ simple, dar cele curbate necesita mult mai multa atentie.

Ghidoane şi accesorii din lemn de la woodOOcycles 04

Majoritatea ghidoanelor au acelasi diametru de la un capat la altul, de obicei 25,4mm. Pentru acestea sunt necesare manete de frana speciale. Ghidoanele mai subtiri pe capete sunt mai greu de manufacturat si mult mai scumpe. Preturile variaza intre 51 si 129 de dolari in functie de model si design.

woodOOcycles nu se limiteaza doar la ghidoane. Mai produc si un model de pedale din aluminiu cu lateralele din lemn. Pedalele au ax de cromoli si rulmenti, iar partea lemnoasa se poate asorta cu ghidonul. Un set costa 65 de dolari.

Ghidoane şi accesorii din lemn de la woodOOcycles 05

O alta categoie de produse din lemn sunt standurile pentru biciclete. woodOOcycles produce trei modele diferite: Levit, Hank si Twin. Levit se prezinta sub forma unui raft ce are in partea inferioara un suport pentru cadrul bicicletei. Hank este un carlig pentru roata ce permite agatarea bicicletei vertical, iar Twin are forma a doua tije ce se fixeaza pe perete. Twin costa 58$, Hank – 102$, iar Levit – 115$.

Ghidoane şi accesorii din lemn de la woodOOcycles 06 Ghidoane şi accesorii din lemn de la woodOOcycles 07 Ghidoane şi accesorii din lemn de la woodOOcycles 08

Standul Pont arata foarte elegant si permite parcarea bicicletei pe sol prin fixarea roţii din spate. Costa 109 dolari.

Ghidoane şi accesorii din lemn de la woodOOcycles 09

Sursa: BikeRumor

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.