Tvetcov

Serghei Tvetcov, 25 de ani, a avut un sezon 2014 de excepție, în care a reușit să se facă remarcat în cursele de pe tărâm nord-american, fiind competitiv în toate tipurile de etape, de la cele pentru sprinteri, la cele de munte înalt și de contratimp, iar toate acestea într-o companie selectă, înconjurat de cicliști de la echipe Pro-Continentale și din World Tour.

Singura victorie a sezonului pentru Tvetcov a venit chiar în prima cursă importantă, în Turul Gila, într-un contratimp valonat. În celelalte curse, victoriile de etapă au fost înlocuite cu clasări bune la general: locul 15 în Philadephia Cycling Classic, 3 în Tour de Beauce, 16 în Turul Utah, 3 în USA Pro Challenge și 6 în Turul Albertei. La sfârșitul lui septembrie, Serghei a participat alături de lotul național al României la Campionatele Mondiale de la Ponferrada, iar o săptămână mai târziu în Turul Almaty, unde a încheiat pe un onorabil loc 12.

ciclism.ro: Pentru început, spune-ne cum te-ai apucat de ciclism

Serghei Tvetcov: Aveam 14 ani când un prieten mi-a povestit despre un club de ciclism unde te puteai duce să pedalezi pe gratis. Asta se întâmpla undeva spre sfârșitul toamnei, iar băieții treceau deja la antrenamentele de iarnă compuse din exerciții fizice și multă alergare. A fost o iarnă frumoasă alături de niște băieți minunați. Așa a început totul, apoi am ajuns în naționala de juniori și de acolo am avansat pas cu pas.

Ai evoluat câteva sezoane pentru echipe din România, iar apoi ai făcut o mutare neașteptată, poate chiar exotică la acea vreme, cum ai ajuns să pedalezi pentru o echipă din Statele Unite?

Am stat mult timp în România, prima mea echipă fiind Olimpic Team Autoconstruct, unde Ion Pirlic a făcut o treabă grozavă în construirea echipei. Am trecut apoi la Delma 2003, unde am avut o altă experiență plăcută alături de Laur care a avut încredere în mine și m-a motivat în obținerea primei mele performanțe, locul 4 la general în Turul României. Tușnad a fost ultima echipă românească pentru mine, dar și prima continentală din cariera mea. Am lucrat foarte bine cu Edy Novak, în niște condiții extraordinare pentru acea vreme.

În august 2011 m-am mutat în SUA fără să știu exact ce voi face acolo, dar cu gândul de a-mi continua cariera în ciclism. În primele 6 luni, pe perioada iernii și a primăverii, am lucrat într-un supermarket, slujbă ce m-a ajutat să supraviețuiesc până am început sezonul de ciclism alături de o echipă de amatori numită Aerocat. Cu ajutorul prietenilor, am ajuns la Exergy în 2012, prima echipă importantă din cariera mea, unde am pedalat alături de Freddie Rodriguez, un tip foarte popular în SUA, dar și în Europa. Am învățat multe lucruri în acea perioadă.

Anul acesta ai avut rezultate extraordianare și o constanță impresionantă în cursele din America de Nord. Te așteptai la un sezon atât de bun?

Când am ajuns la prima echipă în SUA, mi-am propus ca în 3-4 ani să trec la nivelul următor, iar rezultatele muncii mele s-au văzut anul acesta. Sunt fericit că am reușit să concurez de la egal la egal cu rutieri atât de importanți.

Am văzut că ești un rutier bun la contratimp, te implici și la sprinturi, te descurci pe cățărări, dar ce tip de ciclist vrei să devii în anii următori? Pe ce tip de traseu te simți mai bine?

Încerc să fiu un allrounder. Îmi plac etapele cu cățărări lungi, cu panta constantă și cu un plat la final unde să pot sprinta, dar și etapele de contratimp individual.

Pentru mulți a fost o surpriză placută faptul că ai ales să concurezi pentru naționala României începând cu sezonul acesta. Ce sau cine te-a convins să alegi România?

A fost alegerea mea să îmi schimb naționalitatea, însă planurile de dezvoltare ale ciclismului românesc ce mi-au fost prezentate, precum și programul de pregătire pentru Jocurile Olimpice, au fost principalele argumente ce m-au convins.

Cum a fost experiența de la Campionatele Mondiale desfășurate la Ponferrada, fanii ciclismului din România așteptau să aduci un rezultat istoric pentru ciclismul românesc. Este nivelul de acolo prea ridicat deocamdată sau ai avut alte probleme?

Ponferrada a fost o experiență extraordinară atât din punct de vedere sportiv, cât și ca participare alături de naționala României. Cu toate problemele financiare pe care le are, federația a reușit să ne asigure tot ce aveam nevoie. În ceea ce privește rezultaul obținut, cred că este normal pentru mine, după atâtea curse dure la care am participat înainte de Campionatele Mondiale, eram obosit.

Sezonul viitor vei concura pentru Androni Giocattoli – Venezuela, ce te-a determinat să te întorci în Europa? Ai avut oferte și de la alte echipe importante?

Eu și cu managerul meu am ajuns la concluzia că această echipă mi se potrivește cel mai bine. Sper că voi avea șanse să obțin rezultate personale, dar sunt pregătit și să învăț de la rutierii mai experimentați. Am avut și alte oferte de la echipe Pro-Continentale și de World Tour, dar vreau să progresez pas cu pas.

Ce așteptări are echipa de la tine sezonul viitor, ce rol vei avea la Androni?

Voi avea primul cantonament cu echipa în luna decembrie și atunci vom discuta despre aceste lucruri.

Androni va fi invitată, mai mult ca sigur,  în Turul Italiei. Care sunt șansele să te vedem alături de Contador și ceilalți în luna mai?

Vreau să fiu în formă maximă pentru Giro, iar pentru asta am stabilit un plan de pregătire alături de antrenorul meu, Sergey Chekhovski. Cu siguranță voi fi acolo.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.