Reinventarea roţii cu butucul D-Fix 1

Scoaterea roţii din spate este uneori anevoioasă şi mizerabilă. Lanţul trebuie mutat pe pinionul mic, schimbătorul trebuie tras în spate cu o mână, iar roata trasă în sus cu cealalta mână. Remontarea este şi mai dificilă şi aproape de fiecare dată se lasă cu urme de ulei de lanţ pe mâini şi haine. O invenţie minunată vine să schimbe toate astea…

D-Fix este numele unui butuc nou-născut ce va face demontarea bicicletei mult mai plăcută. Caseta nu este ataşată permanent de butuc ci de fapt este ataşată de cadru. Pur şi simplu se scoate roata, dar caseta rămâne pe loc. Un ax special ThruAxle face conexiunea între butuc şi casetă. Când axul este înlăturat cele două piese se pot despărţi imediat.

Reinventarea roţii cu butucul D-Fix 2

Cuplajul dintre caseta şi butuc este acţionat de un arc ce se retrage când axul este scos. Astfel butucul se detaşează de casetă, în timp ce aceasta rămâne fixata de cadru cu o altă parte a axului. Avantajul acestui sistem este clar: nu mai e nevoie de comutat lanţul pe pinionul mic, nu se mai agaţă pinioanele în lanţ şi nu apar urme de ulei negru pe mâini.

Inventatorul Jan Deckx a testat acest butuc peste 100.000 km pentru a-i demonstra viabilitatea. Momentan este în căutare de fonduri pentru a-şi putea aduce butucul în producţia de serie. Firmele şi persoanele interesate sunt rugate să-l contacteze la adresa ambideckxter@hotmail.com.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.