NuVinci este un butuc putin cunoscut de comunitatea ciclistă. Produs de firma germană Fallbrook, acest de butuc este unic si are un principiu de funcţionare cu totul deosebit. Ajuns la a treia versiune, NuVinci este una dintre cele mai bune, dar ignorate, piese de bicicletă.
Butucul functioneaza pe un principiu foarte vechi dar putin pus in practica, inventat de Leonardo DaVinci in anul 1490. Denumirea actuala a acestei tehnologii este Transmisie Continua Variabila, pe scurt CVT. Dispozitivele dotate cu CVT nu folosesc pinioane sau alte piese asemanatoare pentru angrenare, ci doar un set de planetare. CVT are o larga gama de aplicatii industriale, dar Fallbrook este prima firma ce l-a folosit in industria bicicletei. Haideti sa vedem cum functioneaza.
Butucul NuVinci este simplu, ingenios si eficient. Carcasa adaposteste doua inele rotative intre care se afla opt sfere mari montate pe o colivie circulara. Sferele sunt angrenate de un inel central aflat in legatura cu axul, iar la randul lor angreneaza cele doua inele laterale. De la maneta rotativa de pe ghidon pornesc doua cabluri de schimbator ce se conecteaza cu colivia sferelor. Cand shifterul este intors, un cablu trage colivia intr-o parte, modificand unghiul dintre sfere si inelele laterale. Astfel viteza de rotatie a celor doua inele se schimba, modificand raportul vitezelor. Cand colivia este pe mijloc ambele inele se rotesc cu aceeasi viteza, ceea ce corespunde cu raportul de mijloc. Cand colivia e mutata spre dreapta, inelul stang se roteste mai repede decat cel drept ceea ce se traduce printr-o viteza mai mare. Cand colivia este trasa spre stanga, se roteste mai repede inelul drept, corenspunzand cu o viteza mica, buna pentru urcari. Nu exista o delimitare clara intre viteze, fiind practic lipsit de salturile in trepte cu care suntem obisnuiti. Tranzitia intre viteze este lina si se realizeaza pe nesimtite, avand teoretic o infinitate de rapoarte.
Un rol crucial in functionarea perfecta a acestui mecanism il are fluidul din interior. Intre sfere si inele se afla un spatiu microscopic. Fluidul patrunde in acest spatiu si datorita presiunii foarte mari se solidifica pentru o microsecunda, realizand un cuplaj ferm intre sfere si inele. Astfel transmisa functioneaza cu o frecare minima, o uzura scazuta si o performanta marita.
Primul model NuVinci se numeste N170 si a aparut in 2007 impreuna cu o varianta asemanatoare numita N171. Datorita marimii si greutatii, acest butuc a fost folosit pe scutere, ebike-uri si alte dispozitive electrice. Are o greutate de 3-4 kilograme si un raport total al vitezelor de 350%. Raportul intre foaie si pinion trebuie sa fie de 2:1, adica la un pinion de 18 dinti trebuie o foaie de 36 dinti.
Cativa ani mai tarziu a aparut o varianta mult imbunatatita numita N360. Acest model e cu 17% mai mic si cu 30% mai usor decat versiunea anterioara, ajungand la 2450 de grame. Plaja de viteze a crescut si ea, ajungand la 360%. Nu se compara cu Rohloff ce are 526%, dar este peste Shimano Nexus 8 si Sram iMotion 9. Se fabrica cu 32 si 36 de gauri, pentru frana pe janta, pe disc sau pe role. Raportul minim foaie-pinion este de 1,8:1 si suporta pinioane de la 16 la 22 de dinti, cu o grosime de 2,3mm (3/32″). Si raportul de tragere al schimbatorului a fost redus la jumatate, ceea ce face si mai usoara schimbarea rapoartelor. Vitezele se pot modifica si din mers si de pe loc, lucru foarte util la opririle la semafoare. Functionarea este silentioasa, suporta urcari in forta si greutati imense.
NuVinci N360 este ideal pentru bicicletele de oras, de naveta, de transport. Nu necesita intretinere si reglaje, se poate folosi in orice conditii si suporta orice abuz. Imperecheat cu o transmisie cu curea dintata, NuVinci poate functiona fara probleme ani de zile.
A treia versiune se numeste NuVinci Harmony si este o varianta cu schimbator electronic. Maneta are un buton ce comuta intre schimbare manuala sau automata. Maneta este dotata cu un display electronic pe care sunt afisate cele doua moduri de functionare. In modul manual vitezele se schimba normal rotind shifterul. In modul automat, schimbatorul electronic pastreaza aceeasi cadenta indiferent de starea traseului. Este suficient sa apesi putin mai tare de pedale, ca viteaza se schimba automat pentru a pastra cadenta optima. Cand se urca o panta viteza descreste pentru a permite o catarare fara efort.
NuVinci Harmony este butucul ideal pentru bicicletele electrice. Sistemul electronic isi poate trage energia necesara direct din bateria motorului. Se poate monta si pe bicicletele normale, caz in care are nevoie de o baterie separata sau de un butuc cu dinam incorporat. Schimbatoarele se pot achizitiona si separat pentru a fi montate pe butucul N360.
Principiul de functionare este explicat mai clar in clipul urmator: