fast food

Nu ar trebui sportivii să evite cu orice preț mâncare de tip fast-food? Răspunsul este unul evident, însă cu toate acestea unii sportivi de talie mondială nu pot renunța la ea. Înotătorul american Michael Phelps preferă clătitele cu ciocolată pentru micul dejun, Usain Bolt iubește nugget-urile din pui de la McDonald’s, iar Rebecca Adlington a recunoscut după câștigarea aurului la Beijing că îi era dor de burgeri și cartofi prăjiți.

Phelps, deținătorul a 17 medalii olimpice, obișnuiește să mănânce un mic dejun consistent înaintea unei competiții: trei sandvișuri cu ouă, brânză, roșii, salată verde, ceapă și maioneză; o omletă din 5 ouă; trei felii de pâine prăjită cu zahăr; un castron cu un terci din cereale; două cești de cafea și trei clătite cu ciocolată. Alături de pastele și pizzele uriașe pe care le mănâncă la prânz și cină, aportul zilnic de calorii al americanului ajunge la 12000 (un bărbat are nevoie de 2500 de calorii pe zi).

Așadar, cum te poate face o astfel de alimentație campion? Pentru Phelps este probabil un meniu potrivit, ținând cont de cele 5 ore de antrenament pe care le are pe zi și în care mușchii săi au nevoie de o cantitate mare de carbohidrați. Înotătorul britanic James Goddard este de acord cu acest tip de alimentați: ”Înaintea unei competiții, am nevoie de mulți carbohidrați”.

Cu toate acestea, nutriția sportivă se îndepărtează din ce în ce mai mult de alimentația procesată de tip fast food. Ciclista britanică Lizzie Armitstead, medaliată cu argint la Jocurile Olimpice de la Londra, este vegetariană de la 10 ani. Înainte de cursa pe șosea de la Londra, masa ciclistei britanice a fost alcătuită dintr-un singur ou. Timp de o săptămână, înainte de cursă, Armitstead a mâncat la prânz și cină doar omletă. Produsele lactate și ouăle furnizează suficienți aminoacizii și fier, subtituind astfel cu brio carnea.

Cantitatea de proteine pe care un omnivor și-o asigură din carne este procurată de Armitstead din quinoa, o cereală ce seamănă la gust cu pastele. Și alți cicliști au urmat trendul vegetarian – Nigel Mitchell, cel care conduce departamentul de nutriție în federația britanică de ciclism, își sfătuiește sportivii să renunțe la carbohidrații din produsele ce conțin cantități mari de gluten și să se concentreze asupra carbohidraților complecși, precum cei din quinoa.

Marele rival al lui Phelps, Ryan Lochte, este un fost ”dependent de mâncare fast-food”, iar performațele sale de la Jocurile Olimpice din 2012 se datorează unei noi diete, după cum spune însuși Lochte. Medaliat cu aur de 8 ori la Jocurile Olimpice, americanul obișnuia să mănânce un ”sac” de chipsuri înainte de antrenamente, iar la micul dejun 2-3 sandvișuri McMuffin, plus ”hash browns”. Acum, micul dejun este alcătuit dintr-o omletă făcută acasă, fructe și fulgi de ovăz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

via The Telegraph

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.