pierderea formei sportive

Întrebarea pe care și-o adresează mulți cicliști amatori este ”cât de mult și cât de repede voi pierde din formă dacă trebuie să iau o pauză din pedalat?”. Pentru a răspunde acestei întrebări trebuie să înţelegem că există mai multe componente ce contribuie la formarea unei codiții fizice bune: puterea mușchilor, rezistența mușchilor și capacitatea aparatului cardiovascular.

După 3 zile de pauză, te poți aștepta ca declinul condiției tale fizice să înceapă. În realitate, pierderile în acest moment sunt minimale, iar dacă te-ai antrenat puternic în ultimele zile, este foarte probabil ca forma fizică să fie chiar mai bună după 3 zile de pauză și asta pentru că în această perioadă mușchii au avut timp să se refacă complet, după ce depozitele de carbohidrați au fost epuizate, iar fibrele musculare deteriorate în urma antrenamentelor dure.

După 7 zile de inactivitate, încep să apară în organism adevăratele schimbări. De exemplu, după 3 zile de pauză, volumul de sânge poate scădea cu 5-12%, iar asta înseamnă o scădere a cantității de sânge pe care o pompează inima. Ca urmare a acestei modificări, cordul va trebui să depună un efort suplimentar în timpul efortului fizic.

Și la nivel metabolic apar modificări: după 6 zile, rata de preluare a glucozei din sânge de către mușchi începe să scadă, iar acest lucru înseamnă că, în timpul efortului, organismul va trebui să se bazeze pe depozitele restrânse de glicogen din mușchi, iar refacerea acestor depozite se va face mai greu după antrenament.

După 2-3 săptămâni, VO2 max-ul va scădea cu 4-20% din cauza scăderii debitului cardiac, la care se adaugă scăderea masei musculare a cordului care se poate reduce la rândul său cu până la 20% după 3 săptămâni de inactivitate. De asemenea, după această perioadă apar și modificări de ordin fiziologic și biochimic. De exemplu, rețeaua de capilare ce se formează în urma antrenamentelor începe să regreseze, ceea ce înseamnă automat mai puțin sânge ce ajunge la mușchi.

După o lună de repaus, toate modificările de mai sus continuă să progreseze, însă modificările de la nivelul mușchilor devin proeminente. În acest moment, rețeaua de capilare revine la statutul de dinaintea perioadei de pregătire. Cu toate acestea, este foarte probabil ca ea să rămână mai dezvoltată decât cea a unei persoane care nu a făcut sport niciodată.

Căile biochimice prin care mușchii ard grăsimile pentru a obține energie încep să devină din ce în ce mai ineficiente, ceea ce pe bicicletă se transpune într-o rezistență scăzută la efort. În plus, pe lângă scăderea masei musculare, fibrele de tip IIa (utilizate în timpul efortului de intensitate mare) încep să revină către tipul IIx, fibre cu o capacitate de rezistență mult mai mică.

După 2-3 luni, masa musculară a cordului devine considerabil mai redusă, grosimea pereților musculari ai camerelor ce pompează sângele reducându-se chiar și cu 25%. Mitocondriile devin mai ineficiente în utilizarea oxigenului pentru producerea energiei în mușchi. Această eficiență poate scădea cu 25-45%, după 12 săptămâni de inactivitate.

După 6 luni, declinul condiției tale fizice începe să se oprească. Cu toate acestea, încă mai au loc în organism câteva schimbări. Volumul de mitocondrii per unitate de volum musculară continuă să scadă, reducând capacitatea de utilizare a oxigenului în timpul antrenamentelor.

În acest punct, masa musculară este semnificativ redusă și înlocuită cu grăsimi. Așadar, chiar dacă păstrezi aceeași greutate corporală, ești cu siguranță mai ”gras” și ești supus tuturor riscurilor ce vin la pachet cu acest statut.

via cyclingweekly

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.