frana pe disc

Rutierul celor de la BMC nu este convins că plutonul profesionist este pregătit pentru introducerea unor biciclete de șosea cu frâne pe disc. Acestea au început să devină din ce în ce mai populare în rândul iubitorilor ciclismului de șosea, ocazie cu care a fost lansată și tema folosirii lor în cursele profesioniste.

Gilbert spune că singurul scenariu care ar funcționa ar fi ca toți cicliștii să folosească frâne pe disc pentru că distanța de frânare diferă mult între frânele pe disc și V-Brake, iar prezența ambelor sisteme de frânare în interiorul unui pluton ce merge cu 50km/h pe străduțe înguste ar fi periculoasă.

”Ar trebui ca toți cicliștii să aibă acelaști tip de frâne”, spune Gilbert. ”Distanța de frânare cu o bicicletă cu frâne pe disc poate fi de 10m, iar pe una cu frâne clasice poate fi 20m. Cu 17 echipe de World Tour, plus echipele invitate, credeți că toată lumea ar putea fi pregătită în același timp?”.

Frânele pe disc sunt folosite de mult timp în mountain biking, fiind introduse și în ciclocros mai apoi, însă în ciclismul de șosea dezbaterile pro și contra continuă.

”Ar trebui adaptate cadrele, cauciucurile, totul aproape. Acum sunt proiectate pentru frânele clasice și este complicat să modifici totul”.

Gilbert atrage atenția și asupra faptului că discurile ar reprezenta un real pericol în cazul unei căzături masive în pluton, incidente ce au loc aproape la fiecare cursă.

”Dacă aterizezi pe un disc fierbinte, te poți trezi cu răni serioase. Sunt îngrijorat de siguranță, nu este același lucru cu un pinion. Aș fi mai înspăimântat de un disc de frână”, a concluzionat belgianul.

via velonews

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.