După un sezon de antrenamente şi concursuri a venit vremea să-mi recondiţionez furca RS Recon. Nu am abuzat de ea şi nu manifesta nici un simptom de boală, doar că după un concurs a pierdut ceva aer, cam 20psi din cei 100. Ca să nu am surprize în viitor am cumpărat un set de garnituri noi şi m-am dus pentru service la un coleg ce avea sculele şi uleiurile necesare.
Montarea si demontarea se realizeaza simplu si nu necesita unelte speciale.
Cu un inbus de 5mm se dezfileteaza cele doua suruburi de la baza bratelor.
Dupa scoaterea suruburilor se scurge uleiul din interior.
Am comandat de pe net un kit de garnituri, inele si semeringuri, dar din pacate nu s-au potrivit toate. O-ringurile erau ba mai subtiri, ba mai groase, probabil pentru alt model de Recon. Am schimbat doar buretii si garniturile exterioare.
Buretii trebuie pusi la inmuiat in ulei inainte de montare. Astfel se imbiba bine si isi fac treaba cu succes.
O idee buna este montarea unui ax in dropout-uri pentru a evita deformarile.
Se scot garniturile cu o surubelnita lata.
Daca planuiti sa le refolositi scoteti-le cu grija.
Cu o cheie tubulara de 24mm se desfac piulitele de deasupra pistoanelor. Recomand polizarea tubularei pana muchiile interioare ajung la unghi drept. Nu uitati sa scoateti complet miezul valvei de aer.
Se scot cu grija componentele interioare din pistoane.
Pentru eliberarea sigurantei elastice este nevoie de un cleste special.
Se scoate cartusul de blocare cu furca tinuta in pozitie verticala.
Se varsa uleiul din pistoane intr-un recipient pregatit dinainte.
Se schimba toate garniturile si se ung bine cu ulei, apoi se trece la montarea componentelor in ordine inversa demontarii.
Se masoara uleiul cu o seringa gradata si se toarna in piston.
Se monteaza buretii imbibati cu ulei.
Introducerea garniturilor exterioare este ceva mai dificila. Se foloseste o scula speciala, dar in lipsa ei se poate improviza.
La final se introduc pistoanele in brate, se strang piulitele de deasupra si suruburile de dedesubt. Se remonteaza miezul valvei si se baga aer in furca.
Poate am fost cam succint cu unele etape, dar cum spuneam si la inceput, operatiunile sunt simple si intuitive. Garniturile si uleiurile m-au costat aproximativ 50 de lei, iar manopera a fost bineinteles gratis.