Prima anvelopă pentru FatBike de la Schwalbe 01

Până la începutul acestui an, cauciucurile pentru FatBike lipseau cu desăvârşire din oferta celor de la Schwalbe. Incepusem să cred ca germanii au ceva împotriva anvelopelor extra-late şi că nu le vor produce niciodată. Cu o mare întârziere faţă de alţi producători, Schwalbe lansează Jumbo Jim.

Prima anvelopa pentru FatBike-uri produsa de Schwalbe se numeste Jumbo Jim si vine in doua marimi, fiecare cu doua modele. Se poate opta intre un Jim grasuţ, de 4″ latime si un Jim obez cu 4.8″ in talie. Ambele marimi pot fi cu Liteskin sau Snakeskin. Liteskin este ceva mai usor, pe cand Snakeskin este mai rezistent.

Prima anvelopă pentru FatBike de la Schwalbe 02

In primul rand anvelopa are un aspect de top, lucru de asteptat de la o firma precum Schwalbe. Se observa mana unor profesionisti la finisaje, grafica, crampoane si materiale. Desi e primul lor produs din gama, Jumbo Jim merita cu siguranta un loc pe podium. Nu cred ca este vreun cauciuc pentru FatBike mai usor de 1kg, insa Schwalbe a reusit sa coboare greutatea noii lor creatii la doar 900 de grame. Aceasta greutate este valabila pentru anvelopa de 4″ cu Liteskin. Celelalte modele cantaresc in ordine, 1090, 1190 si 1290 de grame. Destul de bine totusi, daca tinem cont ca anvelopele concurentei se invart in jurul valorii de 1500 grame. Jim poate căra 120 de kilograme si are o tesatura de 127tpi.

Prima anvelopă pentru FatBike de la Schwalbe 03

Cea mai mare econumie de material s-a facut la crampoane. Comparativ cu alte anvelope late, Jumbo Jim are crampoanele mici si rare. Acest design s-ar putea sa fure din aderenta pe terenuri umede si noroioase, in special pe urcari. In schimb se va castiga viteza pe terenurile plate, fara noroi sau zapada afânată. Ca si la alti producatori, latimea de 4.8″ este exagerata. Grosimea reala este de doar 4.4″, cu anvelopa montata pe o janta de 100mm.

Prima anvelopă pentru FatBike de la Schwalbe 04

Testele pe teren nu au fost prea convingatoare. Anvelopele pierd tractiunea destul de usor pe zapada proaspata si sunt predispuse la derapaje. Jumbo Jim are multe calitati dar in mod clar nu este o anvelopa de iarna. Cele cateva sute de grame in minus nu prea conteaza cand zapada trece de 10cm, sau cand se face o urcare pe noroi. In schimb ar fi ideale pe potecile uscate din paduri. Un alt avantaj este pretul mai mic decat a altor cauciucuri late. Jumbo Jim costa intre 90 si 120 de euro, in functie de latime si material.

Surse: BikeRumor & Schwalbe

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.