Furcă rigidă de carbon cu geometrie reglabilă 2

Pentru iubitorii de senzaţii tari Enve a lansat o furcă rigidă de carbon. Destinată ciclismului montan, noua furcă se produce doar în versiunea pentru 29er şi suportă anvelope de maxim 3.46″ lăţime. Dar cea mai interesanta parte este sistemul de reglaj al rake-ului.

Furcă rigidă de carbon cu geometrie reglabilă 1

Furcile rigide sunt destul de populare printre practicantii de MTB. Modelele de carbon sunt in special preferate deoarece au proprietati foarte bune de absorbtie a vibratiilor, sunt foarte usoare iar pe terenurile neaccidentate sunt superioare furcilor cu suspensie. Furca Enve MTB este construita in intregime din carbon, din fibre lungi de la gât la dropout. Acest procedeu da nastere unei piese foarte solide si usoare, cu o greutate de 686 grame. Exista si posibilitatea montarii unui suport pentru aripa, ce aduce 25 de grame in plus. Mica aripa se poate dovedi utila in a opri noroiul sa ajunga pe faţa ciclistului. Cand terenul este uscat, aripa si suportul se pot demonta cu usurinta fara scule.

Furcă rigidă de carbon cu geometrie reglabilă 3

Cea mai interesanta caracteristica a furcii este sistemul de reglaj al rake-ului. Prin rake se defineste distanta dintre axul rotii si proiectia gâtului furcii pe sol. Cu cat o furca este mai curbata spre faţă, cu atât rake-ul este mai mare. Furcile cu brate drepte au rake = 0. Prin modificarea acestei distante, roata se poate plasa mai in fata sau mai in spate, ceea ce influienteaza subtil geometria si manevrabilitatea. Unii prefera un rake mai mic, altii unul mai mare, in functie  de teren si de stilul de pedalat. Un rake mic face bicicleta sa raspunda rapid la comenzi, dar ceva mai instabila, pe cand un rake mai mare imbunatateste stabilitatea dar face directia mai leneşă.

Furcă rigidă de carbon cu geometrie reglabilă 6

Sistemul Enve de modificare a rake-ului este simplu si bine implementat. Axul este montat pe o bucşă ovala ce se poate demonta si monta invers. Cand se monteaza cu axul in spate, rake-ul este de 44mm, iar cu axul in faţă, rake-ul creste la 52mm. Si distanta de la baza gatului la ax se modifica cu 2mm, dar asta nu se simte. ACD-ul minim este de 470mm, iar la maxim ajunge la 472mm. Axul de 15mm TA vine impreuna cu furca si necesita un butuc dedicat.

Furcă rigidă de carbon cu geometrie reglabilă 4

Un minus al acestui sistem este faptul ca frana trebuie reglata la fiecare schimbare a axului. Furca se livreaza impreuna cu un set de distantiere pentru repozitionarea etrierului. Pentru montarea etrierului furca este prevazuta cu un suport PM, iar discul nu trebuie sa depaseasca 180mm in diametru.

Furcă rigidă de carbon cu geometrie reglabilă 5

Furca se produce momentan doar in versiunea de 29″ si este suficient de larga pentru a primi avelope de pana la 88mm lăţime. Are gât conic de 300mm si vine finisata in negru natur cu inscriptii albe. Pretul unei furci Enve Mountain este de 625 dolari.

Surse: BikeRumor & Enve

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.