Tipuri şi modele de valve şi ventile 1

Incă întâlnesc destul de des persoane care habar nu au despre diferitele modele de valve. Am vazut oameni ce şi-au cumpărat pompă nepotrivită, sau cameră nepotrivită şi se mirau de ce nu le pot folosi. Dacă ar fi 10-20 de modele diferite, i-aş mai înţelege, dar sunt doar trei tipuri de bază.

Tipuri şi modele de valve şi ventile 2

Tipuri şi modele de valve şi ventile 7Prima valva pentru camere a fost produsa de compania Dunlop şi se mai numeste valva Woods. A fost foarte raspandita, dar astazi aproape nici un  producator nu mai fabrica camere cu astfel de valva. Principalul dezavantaj il prezinta numarul mare de piese componente care trebuie demontate la schimbarea camerei. Pe camera este aplicat un tub metalic cu filet exterior si cu doua crestaturi pe margini. In acest tub se introduce un ventil care are doua aripioare ce se potrivesc in cele doua crestaturi, pentru a-i impiedica rotirea. La capatul inferior are doua gauri prin care patrunde aerul suflat prin partea de deasupra. Pentru a impiedica aerul sa iasa, pe partea inferioara se trage un furtunas de cauciuc. Deasupra ventilului se aseaza un capacel pentru a-l mentine fix, si care se infileteaza pe tubul exterior. Acest tip de valva era greu de umflat si piesele se puteau pierde usor la demontare. Mai tarziu au aparut si alte tipuri de ventile care se umfla mult mai usor. Modelele mai noi au renuntat la furtunasul de cauciuc in favoarea altor sisteme mai complicate dar mai usor de umflat. Cauciucul se deteriora sau rupea repede si te trezeai cu camera dezumflata.

Tipuri şi modele de valve şi ventile 5

Tipuri şi modele de valve şi ventile 6Valvele Schrader prezinta multe imbunatatiri. Principalul avantaj este ca ventilul nu mai trebuie demontat la scoaterea camerei. Ventilul este minimizat si se infileteaza in interiorul valvei. Presiunea aerului apasa un pistonas care mai apoi revine, impiedicand aerul sa iasa. Primele modele aveau si filet pe exterior pentru a se putea infileta o piulita ce tinea valva fixa pe janta. Modelele mai noi sunt cauciucate pe exterior si putin mai groase, asa ca nu mai e nevoie de fixare suplimentara. Ventilul se scoate cu o cheita speciala care serveste si pe post de capacel. Si ventilele acestea sunt de mai multe tipuri, dar nu am observat diferente majore la functionare. Defectiuni apar foarte rar, iar miezul se poate schimba foarte simplu, fiind si foarte ieftin.

Tipuri şi modele de valve şi ventile 4

Odata cu minimizarea si usurarea componentelor de bicicleta si jantele au devenit tot mai subtiri si mai inguste. Astfel ca a aparut o valva mai subtire numita Presta sau valva franceza. Valva Schrader are 8mm grosime pe cand Presta are doar 6mm. Jantele facute pentru valva Presta au gaura mai mica si nu suporta alt tip de valve. Pentru a introduce aer prin aceasta valva trebuie desurubat putin partea de deasupra care o tine inchisa. Presta nu are arc in interior de aceea se umfla mult mai usor. Dar dupa umflare, capacelul trebuie infiletat la loc. Primele modele erau nedemontabile, dar mai recent au aparut si modele la care ventilul se poate scoate. Aceasta valva este filetata pe exterior pentru a putea fi fixata pe janta cu o piulita. Este cam fragila si trebuie mânuită cu grija. Toate cursierele folosesc camere cu astfel de valve si se intalneste des si la alte tipuri de biciclete.

Tipuri şi modele de valve şi ventile 3

Am mai intalnit un tip de valva, dar nu am gasit nici o informatie despre ea. Este subtire ca si Presta, dar nu are acel capacel insurubat deasupra. Are ventilul in interior, nedemontabil si tot pe baza de arc ca la Schrader. Practic, este ca un Schrader mai subtire.

Exista pompe speciale pentru fiecare tip de valva, dar au aparut pompe cu care se pot umfla toate tipurile. Chiar daca nu aveti o astfel de pompa, puteti folosi un adaptor.  Cu o pompa facuta pentru valvele Schrader si cu un adaptor pentru valvele Presta puteti umfla orice camera. Lungimea valvei difera pentru a se potrivi la orice tip de janta. La o janta cu profil inalt, trebuie o valva mai lunga. Aveti grija ce cumparati. Indiferent de ce tip de valva aveti, sa nu uitati sa-i puneti deasupra un capacel de protectie pentru a impiedica mizeria sa intre.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.