ciclist

Lipsa exercițiilor fizice poate produce mai multe decese decât obezitatea, arată o nouă cercetare efectuată pe parcursul a 12 ani pe mai mult de 300.000 de persoane.

Oameni de știință ai Universității din Cambridge spun că, în fiecare an, 676.000 de decese au  survenit în urma sedentarismului, în timp ce un număr de 337.000 de persoane au murit din cauza obezității. Studiul publicat în American Journal of Clinical Nutrition a încercat să atragă atenția asupra pericolelor ce pândesc persoanele inactive și pe cele care suferă de obezitate.

Obezitatea și inactivitatea sunt complementare de cele mai multe ori. Cu toate acestea, este cunoscut faptul că persoanele slabe sunt mai vulnerabile în fața problemelor de sănătate dacă sunt sedentare.

”Un risc mai mare al unei morți timpurii a fost depistat la categoria de oameni inactivi, iar acesta a fost consistent atât la persoanele cu o greutate corporală normală, cât și la cele obeze”, spune Prof. Ulf Ekelund, unul dintre cercetătorii ce au contribuit la acest studiu.

El a mai adăugat faptul că eliminarea sedentarismului la populația europeană, ar reduce mortalitatea cu aproximativ 7,5%, echivalentul a 676.000 de persoane, în timp ce dispariția obezității ar scădea mortalitatea cu doar 3,6%.

”Nu cred că una este mai rea decât cealaltă. Eforturile pentru eliminarea obezității din rândul populației ar trebui să fie la fel de mari ca cele pentru încurajarea activității fizice”. Profesorul Ekelund, stabilit în Norvegia, practică schiatul și face cel puțin 5 ore de exerciții viguroase pe săptămână.

”Cred că oamenii ar trebui să se gândească la toate cele 24 de ore dintr-o zi. 20 de minute de activitate fizică, echivalentul unei plimbări mai vioaie, ar trebui să fie posibilă în viața oricărei persoane în drum spre serviciu, în pauzele de masă sau seara, în loc de privitul la televizor”.

Afecțiunile produse de inactivitate și obezitate au fost în mare parte aceleași: boli cardiovasculare, diabet ș.a.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.