Tort fără foc, fără făină, fără zahăr 1

Ziua mea a trecut de mult, dar încă se mai vorbeşte despre tortul pe care l-am făcut atunci. Imi plac dulciurile dar nu-mi place zahărul, aşa că prefer să-mi prepar singur deserturile. Toţi prietenii ce au gustat din acest tort au fost plăcut impresionaţi şi m-au întrebat cum l-am făcut.

Tort fără foc, fără făină, fără zahăr 2

Ideea acestui tort mi-a venit in timp ce ma uitam la o emisiune culinara. Un concurent a primit o gramada de ingrediente din care trebuia sa prepare un desert si nu stia ce. Cam asa gatesc eu, deschid frigiderul si camara, pun mana pe ce gasesc si fac ceva inedit. Fara retete, fara cantar, fara indicatii.

Tort fără foc, fără făină, fără zahăr 3

Tortul e compus din trei elemente blat, umplutura si toping.
Pentru blat am folosit un amestec de nuci si seminte uscate. Dupa preferinta se pot pune nuci, alune, arahide, dovleac, floarea soarelui, susan, in. Cel mai ieftin e cu arahide crude, cumparate de la supermarket. E bine ca semintele sa fie inmuiate peste noapte in apa si apoi uscate. Dupa asta se macina si se amesteca cu putin unt sau smantana groasa si miere. Trebuie sa rezulte un fel de aluat tare si lipicios. Intr-o oala rotunda cu fundul plat, se aseaza o folie de celofan, peste care sa intinde blatul. Cantitatile de nuci si semnite nu conteaza deloc, important este sa rezulte un blat cu grosimea de 1-2 centimetri. Blatul se intinde si se preseaza bine, apoi se trece la etapa a doua.

Tort fără foc, fără făină, fără zahăr 4

Umplutura am facut-o din branza dulce obtinuta din lapte crud de vaca. Trebuie o cantitate de cel putin doua ori mai mare decat a blatului. Branza se combina cu smantana, miere, banana si se amesteca bine pana devine o crema. Se aromatizeaza cu coaja de lamaie si portocala, vanilie sau cu alte esente naturale.

Tort fără foc, fără făină, fără zahăr 5

Pentru toping se poate opta intre un gem de fructe uscate sau o inghetata de casa. Gemul de fructe sa face mai usor, reteta inghetatei am sa o prezint intr-o zi mai calda. Se taie bucatele cateva smochine, curmale, prune si caise uscate si se mai adauga 2-3 linguri de stafide. Unele fructe uscate sunt mai scumpe, dar se pot folosi doar stafide. Se baga fructele maruntite intr-un mixer si se mai adauga un fruct proaspat pentru a le inmuia. Eu folosesc piersici sau caise. Se mixeaza totul pana ajunge o pasta, care mai apoi se intinde peste crema de branza.

Tort fără foc, fără făină, fără zahăr 6

Se baga oala cu tortul in frigider si se lasa cateva ore. Se poate consuma si pe loc, dar dupa racire tortul va fi mai ferm si mai usor de taiat. Se scoate usor din oala datorita foliei de celofan si se aseaza pe o farfurie. Se decoreaza dupa preferinte, dar au prefer sa-l las asa. Aspectul ma intereseaza mai putin, conteaza sa fie sanatos si hranitor.

Toate ingredientele sunt crude, deci se poate spune ca este un desert cu adevarat natural. Se poate face si o varianta mai ieftina si mai rapida cu mici modificari in reteta. Blatul se face din biscuiti macinati ce mai apoi se amesteca cu unt, iar topingul se poate inlocui cu un gem sau inghetata din comert. Nimic nu e batut in cuie, dupa gust si posibilitati, ingredientele se pot schimba sau modifica cu usurinta.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.