LAUF - furcă de carbon cu suspensii lamelare 1

În urmă cu câţiva ani, doi entuziaşti ciclişti din Reykjavik, Islanda au avut o idee nemaipomenită. Au început să lucreze la proiect şi după 4 ani de muncă au realizat una dintre cele mai interesante şi mai inovative furci. Lansată în vara anului 2014, Lauf este prima furcă cu arcuri lamelare din lume.

LAUF - furcă de carbon cu suspensii lamelare 2

Lauf este un proiect inedit ce se remarca prin aspectul deosebit, greutatea mica si functionarea revolutionara. Designul este compus dintr-o furca rigida si o piesa mobila pe care se fixeaza roata. Intre furca si piesa mobila se afla sistemul de suspensii format din 12 lamele elastice aranjate in patru grupuri. Lamelele elastice sunt construite dintr-un material compozit de inalta performanta si sunt lipite in santurile din furca si bascula.

LAUF - furcă de carbon cu suspensii lamelare 3

Functionarea este simpa si eficienta. Cad roata loveste o denivelare, bascula este impinsa in sus iar arcurile lamelare se curbeaza, preluând şocul. Singurul neajuns al acestui sistem este revenirea prea brusca ce poate face roata sa salte. De aceea producatorii s-au limitat la o cursa de doar 60mm. Au realizat de proba si versiuni cu o cursa de 100mm, dar revenirea brusca facea roata sa sara necontrolat. S-a incercat si incorporarea unui damping hidraulic, dar greutatea suplimentara si costurile mari i-au determinat pe producatori sa renunte.

LAUF - furcă de carbon cu suspensii lamelare 4

Toate componentele furcii sunt realizate din carbon monococa, ceea ce a permis atingerea unei greutati foarte mici. Primele prototipuri aveau 6kg, dar dupa ani de teste si studii, versiunea finala a furcii Lauf cantareste doar 990 de grame. Greutatea mica si miscarea fara frecare fac aceata furca foarta utila pe traseele rapide fara denivelari mari sau sarituri.

LAUF - furcă de carbon cu suspensii lamelare 5

Sistemul de lamele elastice a fost testat pentru 140.000 de cicluri fara sa releve nici un semn de slabiciune. De aceea, Lauf are o garantie de 5 ani din partea producatorilor. Furca a fost testata si practic, pe diverse terenuri si chiar cu sarituri de la peste un metru inaltime. Pe partea din spate a bratelor furcii este integrat un opritor pentru bascula, in caz ca in urma unei sarituri ar putea sa-si depaseasca cursa stabilita. In testele practice a fost insa imposibil de atins acel opritor.

LAUF - furcă de carbon cu suspensii lamelare 6

Lauf are bratele lungi, putand fi folosita in locul oricarei furci cu suspensie. Are gat conic din carbon si prindere pentru ax TA de 15mm. Greutatea de 990 de grame este cu gat de 175mm si cu tot cu ax! Se recomanda disc de minim 180mm si anvelope de maxim 2.35”. Se produce in doua versiuni, pentru roata de 29” cu ACD 485mm si 27.5” cu ACD 466mm. Sunt disponibile nu mai putin de noua variante coloristice pentru ambele marimi de roti. In plus exista si doua modele de lamele, pentru ciclistii mai usori si mai grei. Recent au fabricat si o furca de FatBike cu acelasi tip de suspensii, numita Lauf Carbonara.

LAUF - furcă de carbon cu suspensii lamelare 7

Si iata ca am ajuns si la pret… Lauf costa exact 1€ / 1g, deci daca are 990 de grame, pretul e usor de dedus!

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.