Cum să ajustăm corect înălţimea şeii 01

Ajustarea corectă a înălţimii şeii este esenţială pentru confort, eficienţă şi siguranţă. Am văzut multe persoane ce îşi cumpăra o bicicletă nouă şi merg pe ea fără să se atingă de şurubul tijei sau al şeii. Majoritatea cicliştilor ştiu că reglarea şeii este importantă, dar nu toţi ştiu să o facă corect.

O şa perfect reglată te pune într-o pozitie optimă, în care pedalezi cu eficienţă maximă şi reduci la minim disconfortul şi accidentările. Setarea şeii se face uşor, dar aduce o mulţime de beneficii şi avantaje. Chiar şi un centimetru mai sus sau mai jos se simte pe distanţe lungi şi în timp poate provoca dureri şi probleme articulare. Mulţi îşi ţin şaua mai jos decât trebuie, dar şi mai grav este să-ţi ridici şaua mai mult decât trebuie.

Scott Tomkinson este un medic sportiv ce a lucrat cu echipele de ciclişti din marile tururi. El a dezvăluit o metodă simplă şi de încredere cu ajutorul căreia oricine îşi poate seta corect şaua. Operaţiunea se poate face acasă fără a fi nevoie de unelte specializate.

Pasul 1
Metoda se bazează pe măsurarea lungimii interioare a piciorului, numita inseam. Pentru început picioarele trebuie să fie drepte şi depărtate la lăţimea umerilor. Nu trebuie să purtaţi papuci sau ciorapi groşi.

Cum să ajustăm corect înălţimea şeii 02

Pasul 2
Ideal ar fi să folosiţi o nivelă sau riglă cu bulă de aer, dar la nevoie se poate folosi şi o riglă simplă sau o baghetă. Aşezaţi rigla între picioare şi apăsaţi-o în sus pentru a simula presiune, ca şi cum aţi fi pe şa. Rigla trebuie sa fie perfect orizontală, de aceea e mult mai utilă o nivelă.

Cum să ajustăm corect înălţimea şeii 03

Pasul 3
Poziţionaţi-vă lângă un perete şi faceţi cu creionul un semn deasupra riglei.  Distanţa de la semnul de pe perete şi până la sol reprezinta lungimea piciorului. Măsuraţi această distanţă cu o ruletă, şi notaţi-o pe o hârtie.

Cum să ajustăm corect înălţimea şeii 04

Pasul 4
Din această masurătoare scadeţi 10cm si notaţi noul număr. Spre exemplu, dacă aveţi piciorul de 75cm, scăzând 10, rezultă 65cm, măsura ce va fi folosită pentru setarea înălţimii.

Cum să ajustăm corect înălţimea şeii 05

Pasul 5
Masura rezultată se aplică pe bicicletă. Se măsoară de la mijlocul butucului pedalier până deasupra şeii.  Urmând exemplul anterior, de la şa la monobloc trebuie să avem 65cm.

Cum să ajustăm corect înălţimea şeii 06

Tobias Bremer, un reputat fizioterapist, vine cu câteva completări. O altă metodă utilă presupune măsurarea unghiului format de gambă şi coapsă. Când piciorul este în poziţia de jos, unghiul gambă-coapsă trebuie să fie de 150 de grade, iar în poziţia de sus – 70 de grade.

Tot el sugerează câteva rezolvări simple al unor dureri des întâlnite.
Dacă apare durere în faţa genunchiului, şaua trebuie ajustată cu vârful în sus şi mai spre spate.
Dacă durerea apare în spatele genunchiului, lăsaţi şaua un pic mai jos şi spre înainte.
Dacă apare durere pe laterala genunchiului, ajustaţi şaua în sus sau în jos până se formează unghiul de 150⁰ cu piciorul intins.
Dacă apare durere în partea din faţă a bazinului, coborâţi vârful şeii sau ridicaţi ghidonul.

Sfaturi de final:
Faceţi orice modificare în paşi mici. Lungimea braţului pedalier influienţează înălţimea şeii, deci fiţi atenţi la acest aspect. Curăţaţi periodic tija pentru a o putea urca sau coborî uşor. Pe măsură ce flexibilitatea picioarelor se îmbunătăţeşte, trebuie să mai ridicaţi şaua. Nu încercaţi să vă obişnuiţi cu o poziţie defectuoasă. Dacă schimbaţi pipa, ghidonul, pedalele sau papucii, trebuie să reglaţi şaua din nou. Nu imitaţi profesioniştii, fiecare trebuie să-şi găsească poziţia optimă. Verificaţi mereu daca vârful şeii este aliniat cu tubul superior.

Sursa: CyclingWeekly

4 COMENTARII

  1. Cea mai precisa si rapida masuratoare a [entrejambe] – cum zic francezii, se face stand cu fata lipita de perete si folosind un echer de tamplarie, creion si ruleta.

  2. Formula corecta este asta: înălțime piciorului (masura se face cu pantaloni pe voi dar fara pantofi cu placute) x 1.09 – lungimea pedale (este scrisa pe interior a pedala) asa se determina altimea corecta bloc central pana la șaua. Sursa Dr. Sassi Mapei sport a fost fisioterapist lu Cadel Evans

  3. Cred că am găsit până acum 10 metode de reglare a șeii. Am aplicat una simplă și văd că toate durerile au dispărut. Am ridicat-o astfel încât să ating foarte puțin pământul cu vârfurile degetelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.